Live Gaza | Premier Palestijnse Autoriteit hoopt op meer landen die staat erkennen

Mogelijke maatregelen van het Internationaal Strafhof tegen Israël lokken verdeelde reacties uit. Ondertussen erkennen EU-landen Palestina als staat. Volg hier de laatste updates over de situatie in het Midden-Oosten.

red
Dominique Deckmyn

Premier Palestijnse Autoriteit hoopt op meer landen die staat erkennen

Mohammad Mustafa, de premier van de Palestijnse Autoriteit, hoopt dat de erkenning van de Palestijnse Staat door Spanje, Ierland en Noorwegen andere Europese landen zal aanmoedigen hetzelfde te doen. Dat zei hij zondag in Brussel.

Mustafa is in Brussel voor een ontmoeting met internationale donors. Hij zei dankbaar te zijn voor de erkenning van de Palestijnse Staat door Spanje, Ierland en Noorwegen. Die drie landen voegden zich bij de 143 landen die zo'n staat al erkennen.

"We willen uiteraard dat elk Europees land hetzelfde doet", zei hij tijdens een persconferentie met Spaans minister van Buitenlandse Zaken Jose Manuel Albares. Volgens Mustafa is zo'n erkenning van vitaal belang om het vredesproces in leven te houden. Maar Israël zegt het te beschouwen als een beloning voor terrorisme.
Laura Massa
Laura Massa

Hamas vuurt raketten af op Tel Aviv

Voor het eerst in vier maanden heeft de Palestijnse terreurbeweging Hamas een grote raketaanval op Tel Aviv uitgevoerd. Burgers werden opgeschrikt door het luchtalarm. Het Israëlische leger meldt dat er zeker acht raketten zijn afgeschoten vanuit Rafah in het zuiden van de Gazastrook. De projectielen zouden zijn afgevuurd op slechts honderden meters van Israëlische militairen in Rafah.
Volgens de Jerusalem Post zijn er explosies gehoord in Tel Aviv, Petah Tikva, ten oosten van Tel Aviv, Herzliya aan de kust ten noorden van de stad en in Ramat Hasharon, ook ten noorden van Tel Aviv. Er zijn geen meldingen bekend van doden of gewonden.
Een correspondent van het persbureau AFP zag dat raketten werden afgevuurd vanuit Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Israëlische media berichtten dat meerdere projectielen zijn neergehaald door de luchtverdediging. Er vielen voor zover bekend geen slachtoffers. Wel raakten twee vrouwen volgens een ambulancedienst lichtgewond doordat ze ten val kwamen terwijl ze naar een schuilkelder renden, berichtte nieuwssite Times of Israel. Meerdere mensen moesten worden behandeld voor paniekaanvallen.
De gewapende tak van Hamas noemde de aanval op Telegram een reactie op Israëlische "gruweldaden tegen burgers". De Israëlische strijdkrachten deelden een foto van de lanceringen op berichtendienst X. Die foto zou genomen zijn bij de grensovergang bij Rafah in de Gazastrook. "Vanochtend ging humanitaire hulp naar Gaza via grensovergang Kerem Shalom. En nu worden raketten afgevuurd op Centraal-Israël", staat in het bericht.
Flore Clarisse

Duizenden mensen op straat in Tel Aviv tegen regering Netanyahu

Karsten Lemmens

Hamas zegt Israëlische soldaten te hebben gevangen, Israël ontkent

De militaire tak van Hamas heeft zaterdag naar eigen zeggen Israëlische soldaten "gevangengenomen" tijdens een hinderlaag in het vluchtelingenkamp Jabalia in de Gazastrook. Het Israëlische leger ontkent dat, zo meldt Belga.
De geviseerde Israëlische troepen bevonden zich in een tunnel in het Jabalia-kamp en "al hun leden werden gedood, gewond of gevangengenomen". Hamas heeft de tunnel daarna doen ontploffen, zegt Abou Obeida, woordvoerder van de gewapende vleugel van de Palestijnse islamistische beweging.
Op een video van Hamas is te zien hoe een soldaat - volgens Hamas een Israëliër - over de grond wordt gesleept, maar de beelden konden niet onafhankelijk worden gecontroleerd. Maar volgens het Israëlische leger was er geen incident waarbij een Israëlische soldaat werd meegenomen.
In weerwil van het verzoek van het Internationaal Gerechtshof om de militaire interventie in Rafah meteen stop te zetten, hebben de Israëlische strijdkrachten hun operatie in de zuidelijke stad van de Gazastrook zaterdag voortgezet.
Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

Activisten vragen meer tijd voor gesprek met Gentse rector

De pro-Palestijnse actievoerende studenten aan de UGent willen zondag nog niet in gesprek met rector Rik Van de Walle. Dat laten ze weten in een mededeling.

Van de Walle liet zaterdagmiddag op Twitter/X weten dat hij bereid is om zondag rond 12 uur in gesprek te gaan met de studenten die het UFO-gebouw van de Gentse universiteit bezetten. Hij gaf de bezetters tot 20 uur zaterdagavond de tijd om daarop te reageren. 

Maar de studenten gaan niet op de uitnodiging in, zeggen ze in een persbericht. Ze hebben "meer tijd nodig", omdat ze "de voorwaarden van het gesprek willen bepalen". Ze stellen dat ze "moeten bekomen van de disproportionele aanpak en de bedreiging tot uitzetting van gisteren", toen de politie een tiental activisten uit het rectoraat verwijderde. 

De actievoerders spreken ook van "misleidende communicatie van de rector", omdat er zaterdag een bemiddelaar zou zijn voorgesteld en die niet op de hoogte zou zijn geweest van de vraag van Van de Walle. "De rector heeft via de pers gezegd dat we nog niet hebben gereageerd, terwijl wij ervan uitgingen dat wij op dat eigenste moment al in dialoog waren via de bemiddelaar. Waarbij we de ruimte of tijd niet hebben gekregen om daarop te reageren."

De studenten wijzen de dialoog niet resoluut af, maar "het valt niet binnen onze capaciteiten om het morgen al te doen", klinkt het. "In de toekomst willen we zeker in dialoog gaan met de rector en de bemiddelaar."
Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

Israël wil opnieuw onderhandelen

Israël wil in de loop van de komende week opnieuw onderhandelen over de vrijlating van Israëlische gijzelaars in de Gazastrook. Dat is de uitkomst van gesprekken tussen Qatar, de Verenigde Staten en Israël in Parijs.

David Barnea, de chef van de Israëlische inlichtingendienst Mossad, heeft daarover een akkoord gevonden met CIA-topman William Burns en de Qatarese minister-president Mohammed bin Abdulrahman al-Thani. 

Een vertegenwoordiger van de Palestijnse militante beweging Hamas, die in Gaza de plak zwaait, was daar niet bij. Begin mei sprongen indirecte gesprekken tussen Tel Aviv en Hamas onder de auspiciën van de VS, Qatar en Egypte nog af. Er lagen toen voorstellen op tafel om Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen uit te wisselen en om over te gaan tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook, maar een akkoord kwam er toen niet uit de bus.
Max De Moor
Max De Moor

Juridische procedure tot ontruiming op pauze gezet

De juridische procedure tot ontruiming van het universiteitsgebouw is "on hold" gezet om ruimte te laten aan het gesprek dat de rector morgen hoopt te hebben met de bezetters. Dat bevestigt een woordvoerder van de universiteit. Normaal gezien was de eerstvolgende stap een verzoekschrift bij de rechtbank van eerste aanleg in Gent. UGent wacht liever het gesprek af, vooraleer daarmee door te gaan.
Max De Moor
Max De Moor

Rector Rik Van de Walle nodigt bezetters uit tot gesprek

UGent-rector Rik van de Walle wil morgen rond 12 uur in gesprek gaan met de bezetters van het Ufo, het centrale universiteitsgebouw. "Ik vond en vind het belangrijk om de kansen op interne dialoog maximaal open te houden", klinkt het in de uitnodiging. Hij wil voor 20 uur vanavond horen van de bezetters of zij bereid zijn tot een dialoog. De rector is momenteel nog op dienstreis in Zuid-Korea, maar is morgen weer in Gent.

Op sociaalmediaplatform X riep professor politicologie Carl Devos op tot de-escalatie. "Kunnen alle betrokken partijen het nodige doen om de rust in en rond het Ufo van UGent te garanderen, zodat studenten er vanaf maandag in normale omstandigheden examen kunnen afleggen? Ze hebben al stress genoeg. Tijd voor de-escalatie", schreef hij daar.
Flore Clarisse
Max De Moor
Max De Moor

UGent zet stappenplan tot ontruiming door

Een deurwaarder heeft zaterdagmiddag vastgesteld dat de studenten niet vertrekken. Daarmee kan UGent overgaan tot de volgende stappen van de juridische procedure tot uitzetting: de eerste stap is een verzoekschrift tot ontruiming overhandigen aan de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Gent. Anders dan initieel vernomen, is dat vooralsnog niet gebeurd. Een ontruiming op zaterdag lijkt er niet meer in te zitten.

Rector Rik Van de Walle had daar vrijdag toe opgedragen, nadat de studenten zich volgens hem niet aan de overeengekomen regels hadden gehouden. Hij stelde hen een ultimatum: opkrassen tegen zaterdagmiddag, of er zouden verdere stappen tot ontruiming volgen. 
Fred Debrock
Fred Debrock
Max De Moor
Max De Moor

“We weten niet wanneer politie komt, maar er is een sense of urgency”

Op de trappen in het universiteitsgebouw zijn alle aanwezigen geïnformeerd door de bezetters. “We weten niet wanneer de politie zal komen. De kans is groot dat het niet vandaag zal zijn. Evengoed is het morgen of zelfs ‘s nachts, maar het is belangrijk dat we dan met zoveel mogelijk zijn om de uitzetting te voorkomen. Vergis je niet: er is een sense of urgency.”
Fred Debrock
De aanwezigen werden herinnerd aan het niet-gewelddadige karakter van de protesten. Over de berichten die de Gentse universiteit daarover de wereld instuurde, heerst veel onbegrip. “We worden geframed als gewelddadig, maar iedereen die hier is, kan zien dat daar niets van aan is”, klonk het onder meer. “Het is van de pot gerukt dat de universiteit harder optreedt tegen haar eigen studenten dan tegen een genocide.”

De toespraak was vooral gericht tot sympathisanten. Ze werden geïnformeerd over de risico’s en het verschil tussen een administratieve en een gerechtelijke aanhouding, mocht het zover komen. “Wie liever niet binnen blijft wanneer de politie toekomt, willen we daar de kans toe geven”, klonk het. Toch hopen de bezetters op zoveel mogelijk gegadigden. Daartoe roepen ze op via sociale mediakanalen.
Fred Debrock
Max De Moor
Max De Moor

Gentse studenten niet van plan om te vertrekken

Omstreeks twaalf uur stijgt de bedrijvigheid in het Ufo, het Gentse studentengebouw. Sympathisanten van de bezetters zijn toegestroomd om hun solidariteit te uiten. Een overrompeling is het evenwel niet, de sfeer is gemoedelijk. Toch is de boodschap duidelijk: ook op de twintigste dag van de bezetting zijn de studenten niet van plan om te vertrekken, ook al had de rector daartoe opgedragen. Een juridische procedure is daartoe in gang gezet. Kort na twaalven heeft een deurwaarder vastgesteld dat de tenten van de bezetters nog opgesteld staan. De volgende stap is een verzoekschrift tot ontruiming, gericht aan de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Gent.
Fred Debrock
Fred Debrock
Ellen De Muynck
Ellen De Muynck

Israël bombardeert Rafah daags na uitspraak Internationaal Gerechtshof

Israël heeft zaterdag luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Rafah in de Gazastrook. De bombardementen volgen op een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, dat juist had opgedragen om het offensief in die zuidelijke stad te stoppen.

Behalve Rafah zijn er ook nieuwe aanvallen op de stad Deir al Balah, in het centrum van de Gazastrook, melden teams van het Franse persagentschap AFP en Palestijnse getuigen.

De Israëlische autoriteiten hadden geen indicatie gegeven dat ze gehoor zouden geven aan de uitspraak van het hoogste VN-hof. Zij verklaarden dat Israël zichzelf verdedigt na de bloedige aanval van Hamas op 7 oktober. (Belga)

Lees ook: Internationaal Gerechtshof beveelt stopzetting offensief in Rafah, maar zal Israël luisteren?
Ellen De Muynck
Ellen De Muynck

Italië herneemt financiering VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen

Italië zal het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA opnieuw financieren. Dat heeft de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Antonio Tajani meegedeeld na afloop van een gesprek met de Palestijnse premier Mohammad Mustafa in Rome.

De Italiaanse regering maakt 35 miljoen euro vrij voor de Palestijnse bevolking, waarvan 5 miljoen voor UNRWA. De overige 30 miljoen gaan naar het 'Food for Gaza'-initiatief, een project van Italië in samenspraak met andere VN-agentschappen.

"Italië heeft beslist om de financiering te hernemen van specifieke projecten voor hulp aan Palestijnse vluchtelingen. Dat gebeurt wel alleen na rigoureuze controles die garanderen dat geen centiem mogelijk terrorisme financiert", onderstreept Tajani.

Italië was een van de verschillende westerse landen die de geldkraan naar het UNRWA dichtdraaiden nadat Israël een twaalftal medewerkers van de VN-organisatie had beschuldigd betrokken te zijn bij de aanval van Hamas op 7 oktober. Een onafhankelijk onderzoek bracht bepaalde "problemen met de neutraliteit" aan het licht, maar onderstreepte vooral dat Israël nog niet met overtuigend bewijs op de proppen is gekomen. (Belga)

Lees ook: Hulpverlening aan Gaza sputtert over land en zee: “Geen voorraden meer in het zuiden”
Inge Schelstraete
Inge Schelstraete

Israëlisch leger laat boekverbranding onderzoeken

Het Israëlische leger heeft vrijdag een onderzoek geopend nadat op sociale media een foto en een video waren opgedoken van Israëlische soldaten die boeken verbranden in Gaza, waaronder mogelijk een koran.

"Het gedrag van de soldaten in de video druist in tegen de waarden van het Israëlische leger, dat alle religies respecteert en dit soort gedrag categorisch veroordeelt." 

De video en foto werden getoond op Israëlische tv-zenders. Hun authenticiteit is nog niet bevestigd. In de video is een soldaat te zien in wat op een Israëlisch legeruniform lijkt. Hij gooit een boek, mogelijk een koran, in het vuur. Op de foto poseert een andere soldaat voor een stapel brandende boeken.

Een journalist van de fact checker Bellingcat heeft wel vastgesteld dat de rekken met boeken die op de achtergrond in de foto te zien zijn, overeenkomen met die van de bibliotheek van de Al-Aqsa-universiteit in Gaza.

In februari voerde het leger al een onderzoek naar andere gevallen van wangedrag door Israëlische soldaten. "Die doen vermoeden dat gearresteerden slecht zijn behandeld of zijn overleden in gevangenschap, dat er is geplunderd en dat ongewettigd geweld is gebruikt", zei procureur-generaal van het leger Yifat Tomer-Yerushalmi toen. (belga) 
Laura Massa
Laura Massa

Netanyahu noemt beschuldiging van genocide "vals en schandalig" 


De regering-Netanyahu reageerde furieus op de beschuldigingen van genocide. "Het is vals en schandalig", zei Benjamin Netanyahu, die ook volhield dat het offensief in de Palestijnse grensstad Rafah het voortbestaan van de Palestijnse burgers niet in gevaar zou brengen. Netanyahu zei ook dat hij hulpverleners nog steeds toegang geeft "in overeenstemming met de wet".

De Israëlische premier Netanyahu dringt al maanden aan op een grondoffensief in de zuidelijke stad Rafah. Daar houden zich volgens hem de laatste Hamas-strijders schuil, die Israël op 7 oktober 2023 aanvielen. (reuters)
Dries Blontrock
Dries Blontrock

Internationaal Gerechtshof beveelt stopzetting Israëlisch offensief in Rafah

Het Israëlische leger moet zijn offensief tegen de stad Rafah en het omliggende gebied in het zuiden van Gaza staken. Dat heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag bevolen. Die beslissing is een van de nieuwe noodmaatregelen die het Gerechtshof treft op vraag van Zuid-Afrika. De Israëlische inspanningen om de veiligheid en rechten van de Palestijnse bevolking te beschermen zijn ontoereikend, oordelen de rechters.

Verder beveelt het Gerechtshof dat Israël de grensovergang in Rafah openhoudt en onbeperkt hulpgoederen binnenlaat in Gaza, en dat Israël onafhankelijke onderzoekers met een VN-mandaat onbeperkte toegang geeft tot de Gazastrook, zodat die kunnen onderzoeken of Israël zich schuldig maakt aan genocide. Dat is de Zuid-Afrikaanse beschuldiging in de zaak die het land aanspande tegen Israël voor het Internationaal Gerechtshof. Die zaak is nog lopende, maar de rechters van het hof treffen nu al voor de tweede keer voorlopige maatregelen tegen Israël.

Het Internationaal Gerechthof herhaalt in zijn conclusies ook de eis dat Israël voldoet aan de maatregelen die het in maart al oplegde. Ook toen vroegen de rechters onbeperkte toegang voor humanitaire hulp. Het Internationaal Gerechtshof kan zijn beslissingen niet afdwingen, maar verhoogt zo wel de internationale druk op Israël. Lees meer >