Direct naar artikelinhoud
Racisme

Joodse EU-burgers menen dat antisemitisme voorbije vijf jaar is toegenomen

Bijna 30 procent van de ondervraagden zegt minstens eens in de voorgaande twaalf maanden te zijn lastiggevallen.Beeld © Bart Leye

Bijna 9 op de 10 Europese joden menen dat antisemitisme de afgelopen 5 jaar is toegenomen in de EU. Dat blijkt uit een enquête van het EU-agentschap voor de Fundamentele Rechten (FRA) in 12 landen, waaronder België.

Bijna 30 procent van de ondervraagden zegt minstens eens in de voorgaande 12 maanden te zijn lastiggevallen, maar slechts 1 op de 5 van hen stapt naar de politie. 34 procent vermijdt een bezoek aan de synagoge en joodse evenementen uit vrees voor zijn veiligheid. Antisemitisme is volgens 89 procent van de ruim 16.000 ondervraagde joodse EU-burgers het meest problematisch op sociale media. 

Bijna nergens in de Europese Unie zouden Joden zoveel vijandigheid op straat ervaren als in België. Enkel Frankrijk doet het slechter. Zo’n 81 procent van de Belgische ondervraagden noemt de openbare ruimtes de plek met de meeste haat tegenover Joden. Het Europees gemiddelde ligt op ongeveer 70 procent.

Lees ook

Antisemitisme leek een plaag uit het verleden, maar steekt in nieuwe vorm weer de kop op

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans zegt diep bezorgd te zijn over de uitkomst van het onderzoek van het FRA. “Het is essentieel dat we krachtig en collectief tegen deze vloek vechten. De joodse gemeenschap moet zich veilig en thuis voelen in Europa.” In de 12 onderzochte landen woont 96 procent van de joodse bevolking in de EU, onder andere in Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland en Hongarije.

Lees ook: Onderzoek CNN: “Antisemitisme wijdverspreid in Europa, terwijl herinnering aan Holocaust vervaagt”

Unia pleit voor waakzaamheidscel

In een reactie op het onderzoek pleit Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia ervoor opnieuw een waakzaamheidscel tegen antisemitisme in te voeren en een interfederaal actieplan tegen discriminatie en racisme op te stellen.

“Dit zijn cijfers die vragen om een structurele aanpak in de vorm van een waakzaamheidscel en een plan over de beleidsdomeinen heen”, benadrukt Els Keytsman, directeur van Unia. “Antisemitisme heeft vele gezichten. Verschillende vormen van Jodenhaat staan naast elkaar, dat zien we ook bij Unia. Vormen die geworteld zijn in het Israëlische-Palestijns conflict, maar ook vormen die komen uit extreemrechtse hoek. Daarnaast zien we een soort van ‘alledaags antisemitisme’ in de vorm van stereotypes en alles wat te maken heeft met negationisme.”

Volgens Unia wordt in het onderzoek slechts een “topje van de ijsberg” belicht omdat weinig mensen antisemitisme aangeven. De organisatie benadrukt dat ze regelmatig samen zit met joodse organisaties “om de vinger aan de pols te houden”.