Ze durfden niet naar huis bellen en kregen daarna een lift die hen bijna het leven kostte. De vader van een hen vertelt wat er afgelopen nacht precies gebeurde in Oostende

© dji

“We hadden onze laatste tram gemist en durfden dat thuis niet vertellen. Erg dom van ons. Hadden we dat maar wél gedaan.” De tienermeisjes die zwaargewond raakten in Oostende hebben enorm veel spijt dat ze zijn ingestapt in de wagen van de criminele bestuurder Pierre B. (18). Na een waanzinnige rit, gevlucht voor de politie, crashte de wagen aan 160 km/uur. Twee meisjes (15) liepen ernstige letsels op en gaan een zware revalidatie tegemoet. Hun “lift” is te voet gevlucht. Hij reed met een gestolen wagen rond en had niet eens een rijbewijs.

Dominique Jauquet en Marc Klifman

“Als je dat wrak bekijkt, kan je enkel maar opgelucht zijn dat onze dochters nog leven. Ook al hebben ze het ongelooflijk slechte idee gehad om bij die jongen in de wagen te stappen. Ik kan enkel blij zijn dat ze het nog kunnen navertellen.”

In een eerste reactie was hij kwaad, geeft de vader van Lore toe. Maar van zodra hij doorhad dat het meisje met ernstige verwondingen in het ziekenhuis was beland, sloeg dat gevoel helemaal om. “Mijn dochter is een van de twee meisjes die zwaargewond raakte. Ze heeft een gecompliceerde openbeenbreuk. Er is een stuk bot weg, waardoor ze een hele lang revalidatie tegemoet gaat. De artsen spreken van zeker een jaar. Mogelijk langer.”

Gestolen wagen

Lore was maandag samen met een groep vriendinnen uit Kortenberg en Tervuren naar de kust getrokken om de verjaardag van Sien te vieren. Met z’n vieren - Lore (15), Sien (15), Jozefien (15) en Annelies (14) - bleven ze slapen op het appartement van de ouders van Sien in Westende. “De ouders van Sien waren daar ook aanwezig”, vertelt de papa van Lore. “Maar het verjaardagsfeestje zelf zou in Oostende doorgaan. Daar hadden ze afgesproken met nog een groep andere vrienden, die ze kennen van thuis. Alle ouders waren van die plannen op de hoogte. Ze hadden dus ook de toestemming. Maar de afspraak was dat ze de laatste tram, rond middernacht, terug naar het appartement zouden nemen.”

Helaas is dat nooit gebeurd. De meisjes misten hun laatste tram en besloten te liften. Een beslissing die hen bijna het leven heeft gekost. “Mijn dochter zegt dat ze nog geopperd had om de vader van Sien te bellen. Maar zij durfde niet. Ze had schrik, omdat ze de laatste tram niet hadden gehaald. De groep heeft toen besloten om te liften en in de wagen van die jongen te stappen.”

© dji

De meisjes hadden de pech dat hun “lift” een criminele tiener zonder veel normbesef was. Pierre B., in juni pas 18 geworden, uit Le Roeulx bij La Louvière ging maar al te graag op hun vraag in. In zijn wagen zaten nog een vriend en een vriendin. De meisjes zijn daarom op elkaars schoot op de achterbank gaan zitten. Met zeven personen zat de Peugeot 207 overvol. “Volgens Lore kregen ze al snel in de gaten dat er iets mis wat met die chauffeur”, vertelt haar vader. “Hij reed veel te snel en gedroeg zich raar. De meisjes waren meteen op hun ongemak.”

160 km/uur

Na een paar minuten begon ook Pierre B. zelf te flippen. De jongeman reed vermoedelijk met een gestolen wagen uit Frankrijk rond en beschikte niet eens over een geldig rijbewijs. Toen hij de politie alcoholcontroles zag doen, stopte hij zijn wagen even. “Twee meisjes zagen op dat moment hun kans om uit de wagen te vluchten”, vertelt de vader van Lore. “Maar mijn dochter en Sien lukte dat niet. Die bestuurder sloeg in paniek en is toen snel met open portieren doorgereden. Lore heeft nog snel haar gordel om gedaan, wat haar wellicht gered heeft. Ze stuurde ook nog een bericht dat ze doodsbang was.”

Een politiemotor was ondertussen meteen de achtervolging ingezet op de wagen van Pierre B.. Maar de jonge bestuurder knalde aan 160 km/uur de wegenwerken in aan de Nieuwpoortsesteenweg. Daar is het voertuig tegen de wand van een diepe put geknald. Lore en Sien raakten zeer ernstig gewond, net als de vriend en vriendin van Pierre B. De hulpdiensten moesten hen uit het wrak bevrijden en in allerijl naar het ziekenhuis brengen. “Het strafste is dat die bestuurder zonder zich om de rest bekommeren te voet is gevlucht”, zegt de vader van Lore. “Ik kan enkel hopen dat de politie hem snel te pakken krijgt.”

Groepsdruk

Terwijl Pierre B. gisteravond al bijna 24 uur op de vlucht was voor de politie (zie kader, nvdr.), werd Lies al een eerste keer geopereerd in het ziekenhuis. Zij is er het zwaarst aan toe. “Ik hoorde van haar vader dat ze minstens vier operaties moet ondergaan”, zegt de papa van Lore. Ondanks alles probeert de vader het bijna noodlottige incident toch positief te benaderen. “Dit had véél erger kunnen aflopen. Mijn dochter zegt natuurlijk dat ze veel spijt heeft dat ze bij die jongen is ingestapt. Hadden ze dat maar niet gedaan, zeggen ze nu. Ze vinden het dom van zichzelf. Maar wat gebeurd is, is gebeurd. Het heeft geen zin om achteruit te kijken.”

De vader betreurt dat sommige mensen kwaad over hen spreken omdat de meisjes ondanks hun jonge leeftijd alleen naar Oostende mochten. “Misschien dat ik vroeger ook wel zo zou reageren. Maar ik kan dit enkel jeugdige onbezonnenheid noemen. Dat beseffen die meisjes nu maar al te goed. Wanneer ik mijn dochter bij een vriendin afzette, heb ik haar altijd op het hart gedrukt: als er iets is, bel me. Gelijk voor wat. Ik was eigenlijk overbeschermend. Mijn dochter wist maar al te goed. Maar ik denk dat hier een soort van groepsdruk was ontstaan en dat er een verkeerde inschatting is gemaakt. En daar kan je als ouder, denk ik, niet veel tegen doen.”

* De ouders van de minderjarige meisjes vroegen nadrukkelijk om hun namen niet te vermelden. De namen in het artikel zijn fictief.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer