Mina Libeer in haar kamp tegen Priscilla Gneto.© BELGA

Mina Libeer en Amber Ryheul balen na vroege exit op EK judo

Voor Mina Libeer (IJF 23) eindigde het EK judo in het Kroatische Zagreb al meteen bij haar eerste kamp in de tweede ronde. Zij werd in de klasse tot 57 kilogram uitgeschakeld door de Française Priscilla Gneto (IJF 15) en deed zo een mindere zaak in de jacht op punten voor de olympische ranking.

Michael Van Damme
Bron: BELGA

“Momenteel speelt enerzijds de ontgoocheling enorm en anderzijds moet ik vooruitkijken naar het volgende toernooi dat er volgende week al aankomt. De focus moet hoog blijven”, reageert ze.

Twee jaar geleden was Mineer nog goed voor brons op het EK in het Bulgaarse Sofia. Dit keer struikelde ze tegen Gneto meteen over de eerste horde. Die had haar al snel in een houdgreep. “Het was een te late reactie op de grond van mij”, legt ze uit. “Zoals ik zei, is het nu zo snel mogelijk opladen naar komende weken. Ik hoop terug meer mijn eigen judo te kunnen brengen.” 

Ook voor Amber Ryheul (IJF 28) zat het EK er al na een ronde op. In de min 52 kg verloor ze met waza-ari van de Nederlandse Naomi van Krevel (IJF 30).

“Ik heb niet veel woorden. Ik ben teleurgesteld, maar realistisch dat het gewoon niet goed is. Het zal beter moeten”, klonk het. “Veel tijd om erbij stil te staan, heb ik niet want volgende week vertrekken we al naar Tajikistan. Nog twee toernooien om punten te sprokkelen en daarna zien we wel.”

Op de olympische ranking staat Libeer voorlopig 22ste (gekwalificeerd) en is Ryheul 27ste (continentaal quotum).

Ellen Salens strandt in herkansingen min 48kg

Ellen Salens sloot het EK judo in Zagreb af met een zevende plaats in de klasse tot 48 kg. Ze won haar eerste twee duels, maar leed dan twee nederlagen waardoor ze niet om een medaille kon kampen.

Salens (IJF 48 en 48e op de olympische ranking) startte met twee zeges met ippon, achtereenvolgens tegen de Oostenrijkse Katharina Tanzer (IJF 35) en de Sloveense Marusa Stangar (IJF 16). In de kwartfinales ging ze er vervolgens uit tegen de Russin Kristina Dudina (IJF 37), die na 2:35 een ippon afdwong. In de herkansingen volgde in de Golden Score met waza-ari na liefst 7 minuten en 11 seconden een nederlaag tegen de Portugese Catarina Costa (IJF 8).

“Ik ben ‘tevreden’ over mijn eerste twee rondes. De start verliep wat stroef maar uiteindelijk kwam ik erdoor”, legde ze uit. “De tweede ronde is vlot verlopen. In de kwartfinale had ik iets meer moeten afwachten tegen mijn Russische tegenstander en niet op haar aflopen. Dat had een ander resultaat kunnen opleveren. Ik ben wel eerder teleurgesteld hoe de kamp in de herkansingen is verlopen. Het was een vrij gesloten kamp.”

Niettemin verlaat Salens de Kroatische hoofdstad met een voldaan gevoel. “Ik heb getoond mee te draaien op dit niveau. Mits een klein aantal aanpassingen zit er meer in”, onderstreepte ze. “Nu ga ik ⁠enkele dagen rusten en daarna de trainingen hervatten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer