© Getty Images via AFP

“Kan George Bush nog naar gevangenis gestuurd worden?”: advocaat van Donald Trump bepleit presidentiële immuniteit

De advocaat van Donald Trump heeft donderdag voor het Hooggerechtshof de stelling verdedigd dat de Amerikaanse ex-president niet kan worden vervolgd voor eventuele strafbare feiten die hij in zijn functie als staatshoofd heeft gepleegd. Het vervolgen van een president voor zijn “officiële handelingen” is niet verenigbaar met de grondwettelijke structuur van de VS, luidt het pleidooi van advocaat D. John Sauer.

jvh
Bron: BELGA

Trumps advocaat zette zijn pleidooi kracht bij met verwijzingen naar andere Amerikaanse (ex-)presidenten. “Kan president George W. Bush naar de gevangenis worden gestuurd omdat hij zou hebben gelogen tegen het Congres, om een oorlog in Irak te beginnen?”, vroeg Sauer. “Kan president Biden op een dag in beschuldiging worden gesteld omdat hij immigranten illegaal het land liet binnenkomen?” Het antwoord op die vragen is ‘nee’, klonk het.

De advocaat wees er ook op dat er in de Amerikaanse geschiedenis nog nooit een president vervolgd is voor het stellen van “officiële handelingen”.

Bestorming Capitool

De rechters van het Hooggerechtshof hadden na het pleidooi nog heel wat vragen voor de advocaat. Ze vroegen zich onder meer af welke acties er onder de definitie van “officiële handelingen” zouden vallen.

Dat het Hooggerechtshof in Washington D.C. zich over de presidentiële immuniteit buigt, is een gevolg van de aanklacht die tegen Trump was ingediend voor het beïnvloeden van de verkiezingen van 2020. De ex-president vindt dat hij niet kan worden aangeklaagd omdat hij op het moment van de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021, nog in functie was en dus presidentiële immuniteit genoot.

Trump zelf was donderdag overigens niet aanwezig bij de hoorzitting. Hij zat in een rechtszaal in New York, voor het proces over het zwijggeld dat de voormalige Amerikaans president zou hebben betaald aan pornoactrice Stormy Daniels.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer