Nigella Lawson niet altijd fan van foodfoto's op Instagram: "Een stoofpotje is nu eenmaal een bruine brij"
Ze is dol op lekker eten, koken en foto's nemen van haar eigen creaties, maar dat maakt de bekende kok Nigella Lawson nog geen grote voorstander van foto's van eten op Instagram. "Het zou triest zijn dat we stoppen met bepaalde dingen klaar te maken omdat ze niet fotogeniek zijn," betoogt ze in een column op The Guardian.
Op restaurant eerst een foto nemen van je maaltijd voor je er je tanden in zet, niemand kijkt er nog van op. Integendeel zelfs: restaurants zien meer en meer het belang in van publiciteit via sociale media en passen zich daaraan aan. Zo is er dit Londens restaurant dat je een fotokit bezorgt voor perfecte kiekjes van het het menu, en berichtte restaurantrecensent Pete Wells van de New York Times deze week nog over restaurants die hun verlichting aanpassen om een zo mooi mogelijke foodfoto te kunnen nemen.
De mythe van de smoothie bowl
Zouden smoothie bowls ooit bestaan hebben zonder Instagram?
Kok Nigella Lawson is zelf dol op eten, koken en foto's nemen van wat ze gecreëerd heeft. Maar dat maakt haar nog geen fan van het massaal delen van kiekjes van je maaltijd op sociale media, zo schrijft ze in een column in The Guardian. "Ik heb altijd al foto's genomen van alles wat ik eet. Maar ik heb lang weerstand geboden tegen Instagram. Drie jaar geleden heb ik toch een account aangemaakt en geleerd er het leuke van in te zien. Maar ik kan me er zo overweldigd voelen. Instafood is een vreemde plek: zo veel perfect gestyleerd eten, dat alleen maar daar staat omdat het er goed uit ziet. Zouden smoothie bowls ooit bestaan hebben zonder Instagram? Bestaan ze eigenlijk wel in het echte leven? Ik heb nog nooit iemand ontmoet die er eentje gegeten heeft."
Geen stoofpotjes meer
"Natuurlijk is Instagram een visueel medium, dus vereist het fotogeniek voedsel," zo gaat Nigella verder. "Maar het kan een kok wanhopig maken. Als ik een foto post van een stoofpotje, heb ik het gevoel dat ik mensen - die het bruine rommeltje er niet smakelijk vinden uitzien - eraan moet herinneren dat stoofpotjes 1) bruin zijn en 2) dat bruine voeding het beste smaakt. Het maakt me echt niet uit dat mensen stoofpotjes op sociale media posten, maar het zou me wel verontrusten als ze daarom stoppen met ze te maken. Dat zou echt triest zijn." Voeding hoeft niet fotogeniek te zijn, besluit de kok. De beste recepten zijn een samenraapsel van allerlei ingrediënten, die willekeurig bij elkaar worden gedaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Betaal jij met Payconiq? Dit is het prijskaartje voor jou en de handelaar
-
Koken met 'La Vache qui rit': een boterham in de vorm van een dinosaurus
Vanaf zaterdag 9 september krijg je 9 weken op rij een receptenboekje bij Het Laatste Nieuws. Boordevol heerlijke topgerechtjes met je lievelingsmerken als hoofdingrediënt. Vorige weken kookten we met speculoospasta en Coca-Cola, deze week is La Vache qui rit aan de beurt. -
Jobat
Hoeveel euro gaat er van je loon, indien je rijdt met een bedrijfswagen? “Er bestaat geen echt plafond op het VAA”
Een auto van het werk blijft aan populariteit winnen, zo blijkt uit cijfers van hr-dienstverlener Acerta. Maar wat is de impact van zo’n bedrijfswagen op je loon? En zijn er gevolgen voor je dertiende maand en pensioen? Jobat.be vroeg het aan Karolien Van Herpe, legal experte verloning bij Acerta Consult. -
-
Lidl
Fan van cheesecake? Deze plattekaastaart met pomelo smaakt heerlijk fris
-
Independer
Van 30 tot ruim 100 euro: dit kan je jaarlijks besparen als je je decoder afdankt en tv-kijkt via een app
Het klassieke tv-abonnement met een decoder is al lang niet meer de enige manier om tv te kijken. Met de opkomst van streaming en bijhorende apps kan je ook makkelijk tv-kijken via het internet. Providers spelen daar handig op in met aangepaste abonnementen die vaak goedkoper zijn dan de klassieke formules. Independer.be ging na hoeveel je kan besparen. -
Van gevlochten brood tot macaroni met een twist: 3 gerechten met (véél) kaas in de hoofdrol
Niks heerlijker dan kaas. Dat vindt ook onze foodstyliste Sonja Peeters. Ze creëert drie originele gerechten met het godeningrediënt in de hoofdrol, van macaroni met een twist tot gevlochten brood. Om instant blij van te worden. -
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
-
Wel de smaak, niet de tranen: ‘Sunions’ zijn de allereerste uien op aarde waarvan je niet moet huilen
-
Kaneelrollen zijn een hype dankzij Instagram. “Speculoos cream of cookie dough: de toppings maken het visueel aantrekkelijk”
Het is zoetekauwen niet ontgaan: cinnamon rolls of kaneelrolletjes zijn gigantisch in trek. Een paar jaar geleden had nog niemand ervan gehoord, nu zijn er zelfs zaken die uitsluitend het zoete gebakje verkopen, zoals PEAS in Hasselt. PEAS was de allereerste in België en zelfs Europa met een vegan cinnamon roll business. Zaakvoerder Els Berx legt ons uit wat het dessert zo populair maakt. “Ik zou er makkelijk drie na elkaar kunnen opeten.” -
PREMIUM
Zo kweek je gember, kurkuma of zoete aardappel in je eigen tuin
Gebruik je geregeld exotische smaken als gember, kurkuma, zoete aardappel of citroengras in de keuken? In de plaats van ze elke keer opnieuw te kopen, kweek je ze voortaan gewoon zelf. En dat gaat veel gemakkelijker dan je denkt. Onze tuinexperte Laurence Machiels legt uit hoe je het aanpakt. -
Snelle lunch? Deze pad thai maak je in nog geen 20 minuten