Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Eén verkozene op de tien heeft migratieachtergrond

N-VA burgemeester van Antwerpen Bart De Wever stemt in Deurne, stemlokaal 201 in Basisschool Het Pieterken.Beeld Eric de Mildt

In de dertien Vlaamse centrumsteden bedraagt het aantal gekozenen met een migratieachtergrond 12,4 procent. Dat toont een nota aan van een Gentse onderzoeksgroep.

Het idee van politieke vertegenwoordiging is dat de vertegenwoordigers een afspiegeling vormen van de samenleving. Maar op basis van de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen is daar nog wel wat werk aan. In vergelijking met hun aandeel in de bevolking, blijven personen met een migratieachtergrond nog altijd ondervertegenwoordigd in de gemeenteraden, zo blijkt uit de nota van de UGent, en dat in alle Vlaamse centrumsteden. Die ondervertegenwoordiging is ook groter in de kleinere centrumsteden (bijvoorbeeld Roeselare) dan in de grotere (Antwerpen).

Van alle Vlaamse centrumsteden is Genk de stad met het hoogste percentage. Daar heeft meer dan een op de drie verkozenen een migratiachtergrond. De stad laat zo Antwerpen en Genk achter zich. In deze drie steden stelden ook de meeste kandidaten met een migratieachtergrond zich verkiesbaar. Brugge is de enige Vlaamse centrumstad waar geen enkele kandidaat met een migratieachtergrond verkozen raakte.

De meeste verkozenen met een migratieachtergrond bevinden zich bij de linkse partijen sp.a en Groen (respectievelijk 25 en 20 procent). Opmerkelijk is dat hun percentages verkozenen hoger ligt dan hun percentages kandidaten. Een heel ander verhaal is het voor centrum- en rechtse partijen als Open Vld, CD&V, N-VA en het Vlaams belang, die qua verkozenen met een migratieachtergrond een heel stuk lager scoren. Hun kiezers zouden volgens het onderzoek ook minder geneigd zijn om op die kandidaten te stemmen.

De meeste verkozenen met een migratieachtergrond bevinden zich bij de linkse partijen sp.a en Groen

Partijen zoals Be.One van Dyab Abou Jahjah of het Antwerpse D-SA, hadden nagenoeg enkel kandidaten met een migratieachtergrond op hun lijst, maar geen enkele onder hen werd verkozen.