© fisp, rr

Borsbeek heeft eindelijk zijn nieuwe schepencollege

Drie dagen voor een onzekere stemming in de gemeenteraad die de Borsbeekse schepenen moest aanduiden, is de onzekerheid toch weggewerkt. Na drie maanden hebben Iedereen Borsbeek en N-VA een volledig bestuursakkoord bereikt.

Filip Spoelders

Een akkoord over het beleid was er al, maar nu hebben Iedereen Borsbeek en N-VA ook een overeenkomst gesloten over wie de schepenen worden en welke bevoegdheden ze krijgen. Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek) blijft burgemeester van de gemeente, terwijl hij ook over veiligheid, participatie, wijkwerking en erediensten zal waken. Bij N-VA blijven Walter Kiebooms, bevoegd voor openbare werken, sport en dierenwelzijn, en Ken Casier, verantwoordelijk voor burgerzaken, ICT, communicatie en lokale economie, gedurende zes jaar op post. Ook Marian Lauwers (Iedereen Borsbeek), nieuw als schepen, die de bevoegdheden mobiliteit en omgeving krijgt, zal de volledige legislatuur uitdoen.

Schepenwissels

De andere drie schepenen zullen de periode van de legislatuur verdelen, zodat ze elk vier jaar aan de slag kunnen. Frans Neyens (Iedereen Borsbeek) neemt de eerste vier jaar op zich en begint met de bevoegdheden sociale zaken, erfgoed, cultuur, senioren, Noord-Zuid en begraafplaats. Kristof Van de Velde (N-VA) start voor twee jaar als voorzitter van het bijzonder comité en met de bevoegdheden jeugd, onderwijs en feestelijkheden. Na twee jaar staat hij zijn plaats af aan partijgenote Wendy Somers. De laatste twee jaar komt Van de Velde weer in het schepencollege om Neyens op te volgen. Het voorzitterschap van de gemeenteraad verdeelt Iedereen Borsbeek onder Tom Verboven en Frans Neyens.

“De samenstelling van het college zal al eens wisselen, maar iedereen weet waar we naartoe moeten. Het is zoals een basketbalwedstrijd waarbij spelers eens op de bank moeten zitten maar wel betrokken blijven. Ook van de gemeenteraadsleden verwachten we dat ze betrokken zijn. Met deze overduidelijke meerderheid zijn we klaar om samen voor een open, warm en levendig Borsbeek te zorgen”, licht burgemeester Dis Van Berckelaer toe.

Ook Ken Casier geeft namens N-VA aan tevreden te zijn. “Het is leuk om met een akkoord naar de gemeenteraad van maandag te trekken. Ondanks de schepenwissels hebben we voor continuïteit gezorgd door mensen met de juiste capaciteiten voor te stellen.”

De moeilijke coalitiegesprekken duurden uiteindelijk drie maanden en zaten soms helemaal vast. “Het klopt dat er terug wat water door de beek moet stromen voor alles genormaliseerd zal zijn. Maar iedereen heeft steeds de intentie gehad om samen te blijven werken. Dit kunnen we nu gaan doen voor Borsbeek.”

Maandag volgt een geleide stemming en wordt ook de voordracht van Dis Van Berckelaer als burgemeester ondertekend. Als alles goed gaat, kan hij over enkele weken als laatste burgemeester van de provincie de eed afleggen bij gouverneur Cathy Berx.