Het schepencollege zaait het onthard stukje in.© Hélène Baccaert

Dubbel feest in ‘Jut’: lentedrink en inhuldiging vergroening De Laag

Koningshooikt -

Zondag was er feest in Koningshooikt. De lentedrink was een succes, maar dat was niet het enige. De gemeente vierde ook de vergroening van De Laag, een belangrijke stap in het Veerkrachtig Koningshooikt-traject.

Hélène Baccaert

Het traject, dat in 2021 begon met het opstellen van een inwonersvisie, bracht de inwoners van Koningshooikt samen om de huidige en toekomstige uitdagingen aan te pakken. Verkeersveiligheid, behoud van de landelijke charme, gastvrijheid voor nieuwe inwoners en ondersteuning van lokale verenigingen stonden hoog op de agenda. Het resultaat was niet alleen een visiedocument, maar ook een samenwerking tussen de inwoners en het lokale bestuur.

Burgemeester Rik Verwaest (N-VA) sprak vol lof over de gemeenschap van ‘Jut’, zoals Koningshooikt in de volksmond wordt genoemd. Hij verwees naar de lopende infrastructuurprojecten, waaronder de herinrichting van de Aarschotsesteenweg.“U zult het al gemerkt hebben, er wordt gewerkt. De werken aan de Aarschotsesteenweg worden niet alleen uitgevoerd, maar zullen onze verbinding met Koningshooikt versterken.”

“Ik ga de olifant in de kamer niet negeren, zelden is Koningshooikt zo vaak in het nieuws geweest als het afgelopen jaar, maar ik denk niet dat we er gelukkig van zijn geworden”

Rik Verwaest (N-VA)

Burgemeester

Hij erkende ook de uitdagingen die de gemeenschap heeft doorstaan, met name het verlies van Van Hool als belangrijke werkgever. Maar hij benadrukte het optimisme en de veerkracht van Koningshooikt. “Ik ga de olifant in de kamer niet negeren, zelden is Koningshooikt zo vaak in het nieuws geweest als het afgelopen jaar, maar ik denk niet dat we er gelukkig van zijn geworden”, vertelt hij.

Groots

“Het einde van Van Hool was vol pijn en verdriet en onze gedachten zijn bij de werknemers die nu een nieuwe toekomst uitbouwen. Voor Koningshooikt zal er altijd een mooie toekomst zijn. We gaan erover waken dat er op de leegstaande site, nieuwe bedrijvigheid komt, nieuwe jobs, met respect voor de omgeving. En een dorp dat net haar 200-jarig bestaan heeft gevierd, heeft al veel meegemaakt en zal nog veel meemaken. Maar veel belangrijker dan wat je meemaakt, is hoe je ermee omgaat en daar toont het kleine Koningshooikt, zich altijd heel groots.”

Drie fases

Het project ‘Veerkrachtige dorpen’ is een samenwerking tussen stad Lier, Provincie Antwerpen en RURANT vzw. Het speelt in op de noden waar dorpen vandaag de dag mee te maken krijgen: minder sociale cohesie, mobiliteit, vergrijzing, klimaat, minder voorzieningen,… In het traject zijn er drie fases: analyse, visie en actie.

“Wij ondersteunen dit heel graag vanuit de provincie omdat wij het heel belangrijk vinden van het leven in de dorpen aangenaam te maken. De ontharding is het resultaat van wat de Jutteneirs gevraagd hebben”

Katleen Helsen

Gedeputeerde

“Met veerkrachtige dorpen hebben heel wat Hooiktenaars de kans gekregen om zich uit te spreken over hun toekomst en veel van die plannen zijn in uitvoering of al uitgevoerd. Onder andere het plantenvak hier op de Laag”, voegt Verwaest toe.

Gedeputeerde Kathleen Helsen van de provincie Antwerpen was ook aanwezig om de inwoners te bedanken voor hun inzet. “Wij ondersteunen dit heel graag vanuit de provincie omdat wij het heel belangrijk vinden van het leven in de dorpen aangenaam te maken. De ontharding is het resultaat van wat de Jutteneirs gevraagd hebben.”

De vergroening van De Laag is een concreet resultaat van het Veerkrachtig Koningshooikt-traject.© Hélène Baccaert

De stad blikt binnen dit traject terug op heel wat mooie realisaties: nieuwe welkomstborden, de speeltafels op het Koningsplein, het niet langer vrachtwagen-parkeren in de dorpskern en sinds kort ook het ontharden en vergroenen van De Laag, met zondag de feestelijke inhuldiging.

Heel wat volk zakte af naar het centrum van Koningshooikt.© Hélène Baccaert

Het Liers schepencollege.© Hélène Baccaert

Verschillende lokale handelaars zorgen voor versnaperingen.© Hélène Baccaert

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners