© Photo News

Landkaartbende berooft Hasseltse José (68): "Ze hebben met mijn geld zelfs de hoertjes betaald"

De Hasseltse José (68) is na een bezoekje aan de Lidl op de Kempische Steenweg liefst 2.700 euro kwijt. “De daders hebben meegekeken terwijl ik aan de kassa betaalde en hebben op de parking met een list mijn bankkaart gestolen”, vertelt het slachtoffer, dat maandag naar de politie stapte. “Toen ik mijn kaart blokkeerde, hadden de dieven al bijna 3.000 euro uitgegeven.”

Ruben STEEGEN

Hoewel de feiten van eind maart dateren, ging José pas deze week naar de politie. “Mijn geld ben ik toch kwijt”, zucht de Hasseltse. “Hoe die daders aan mijn code zijn geraakt? Waarschijnlijk tijdens het betalen. Het was toen bijzonder druk aan de kassa, met een hoop mensen die voorbij liepen. Vermoedelijk waren dat allemaal bendeleden die stiekem hebben meegekeken op het moment dat ik mijn code intoetste.”

Landkaart

Toen José even later haar boodschappen had ingeladen en wilde vertrekken, werd er plots op haar autodeur geklopt. “Een vrouw opende het portier en trok aan mijn arm, ze wilde dat ik haar de weg richting het ziekenhuis toonde.” De Hasseltse weigerde uit te stappen, waarna een tweede kerel prompt de passagiersdeur opende en een landkaart onder José’s neus schoof. “Daar moest ik het ziekenhuis op aanduiden.” Wat het slachtoffer niet besefte, was dat de landkaart enkel een afleidingsmanoeuvre was. “Terwijl ik mijn uitleg deed, zijn ze er erin geslaagd mijn bankkaart uit mijn portefeuille te ontvreemden. Maar dat heb ik pas de volgende ochtend ontdekt. Die man en vrouw leken nochtans fatsoenlijke mensen. Netjes gekleed, al spraken ze wel alleen maar Engels.”

Brusselse hoertjes

Toen de Hasseltse haar bankkaart liet blokkeren, hadden de daders er al 2.700 euro mee uitgegeven. “Ze hebben eerst in Hasselt het maximumbedrag van 650 euro afgehaald, en zijn er daarna voor 2.000 euro mee op zwier gegaan in het Brusselse. Ze hebben er zelfs bij de hoertjes mee betaald.”

Josés verhaal is geen uniek gegeven. Een jaar geleden werd een Lanakense vrouw ook al slachtoffer van de landkaartbende. De daders, gespecialiseerd in het zogenaamde shouldersurfing, zijn voor zover bekend niet gevat. “Zulke feiten blijven in onze zone gelukkig zeer beperkt”, weet woordvoerster Dorien Baens van de politiezone Limburg Regio Hoofdstad, die mensen op het hart druk om bijzonder waakzaam te zijn wanneer ze hun geheime code intoetsen.