Massaal protest in Australië tegen feminicide, nadat aantal vrouwenmoorden in het land groeit: “Genoeg is genoeg”

© EPA-EFE

In verschillende steden in Australië is de voorbije dagen massaal geprotesteerd. De demonstranten eisen strengere regels tegen gendergerelateerd geweld, in een context van een groeiend aantal moorden op vrouwen in het land.

FDB

Sydney, Melbourne, Adelaide en Canberra. Het zijn slechts enkele van de vele Australische steden waar duizenden demonstranten de voorbije dagen op straat zijn gekomen om te protesteren tegen gendergerelateerd geweld.

(Lees verder onder de foto)

Demonstranten in Australische hoofdstad Canberra.© EPA-EFE

Iedere vier dagen wordt een vrouw gedood

Uit cijfers blijkt dat er in 2024 tot nu toe iedere vier dagen een vrouw is gedood in het land. Volgens de feministische actiegroep Destroy the Joint, zijn er intussen al 27 vrouwen gedood, bijna twee keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar.

Zo vond enkele weken geleden een steekpartij in een shoppingcentrum in Sydney plaats, waarbij de dader het duidelijk op vrouwen gemunt had volgens de politie. Joel Cauchi (40) stak achttien mensen neer, dertien onder hen zijn vrouwen. Bij de zes dodelijke slachtoffers zijn vijf vrouwen, het zesde slachtoffer is een bewakingsagent die Cauchi probeerde tegen te houden.

“Nationale crisis” en “epidemie”, maar geen noodtoestand

“Genoeg is genoeg”, was te lezen op een groot aantal protestbordjes. De actievoerders eisen strengere wetgeving tegen gendergerelateerd geweld en willen dat premier Anthony Albanese de noodtoestand uitroept wegens de onophoudende geweldsgolf. “We willen dat de regering erkent dat dit een noodtoestand is en onmiddellijk actie onderneemt”, aldus organisatrice Martina Ferrara.

(Lees verder onder de foto)

Ook de Australische premier Anthony Albanese was aanwezig.© AP

In de Australische hoofdstad Canberra, heeft premier Albanese een toespraak gegeven. Hij noemde er het geweld tegen vrouwen een “nationale crisis” en “epidemie”. Volgens de premier moeten de cultuur en het rechtssysteem veranderen. “We moeten ervoor zorgen dat deze problematiek niet enkel en alleen aan vrouwen wordt overgelaten, het is ook aan mannen om hun eigen gedrag te veranderen”, klonk het.

Een noodtoestand riep de premier echter niet uit. Volgens Albanese is een noodtoestand bedoeld om snel geld vrij te maken, zoals bij de hevige bosbranden begin 2020. Hier gaat het om een proces van lange termijn. “We moeten dit week na week, maand na maand en jaar na jaar aanpakken”, klonk het. Op woensdag houdt het Australische kabinet een spoedvergadering om het te hebben over geweld van mannen tegenover vrouwen.

(Lees verder onder de foto)

De Australische premier spreekt de demonstranten toe.© EPA-EFE

Demonstranten in Australische hoofdstad Canberra.© EPA-EFE

En het is niet de eerste keer dat Australiërs massaal op straat komen tegen gendergerelateerd geweld. Ook in 2021 vonden protesten plaats over het hele land, nadat er onder meer verhalen naar buiten waren gekomen over seksueel misbruik en geweld binnen de Australische politiek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen