Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

bruno tobbackBeeld Thomas Sweertvaegher

Heeft de sp.a nog een boodschap? Liggen Polen en de Europese Unie opnieuw op ramkoers? En wat staat er op het spel bij het ANC-congres in Zuid-Afrika? Dat en nog veel meer nieuws leest u in onze lunchbreak. 

1. Oud-voorzitter Bruno Tobback: "Sp.a heeft geen alternatief verhaal"

Hij werd geëlimineerd als partijvoorzitter, trok zich terug in het parlement en gaat nu als een vrij man door het leven. Oud-voorzitter Bruno Tobback wil niet overkomen als een slechte verliezer. Maar iemand moet de sp.a wakker schudden, vindt hij. “Je kunt de neuzen zo ver in dezelfde richting krijgen dat iedereen wel akkoord is, maar niemand nog weet waarvoor je staat.”

De sp.a is nog steeds een verkrampte en getraumatiseerde partij, stelt Jonas Muylaert, chef politiek van De Morgen. "Peilingen zijn maar peilingen. Maar zelfs al zijn de exacte cijfers onbetrouwbaar, dan nog kun je er soms een significante trend in ontwaren. Dat de sp.a tegen de bodem schuurt, bijvoorbeeld."

Een reportage in de Vlaamse volkscafés waar socialisten ooit de plak zwaaiden. Als zelfs de socialisten niet meer op de socialisten stemmen, hoe komt dat dan? En wat is er nodig om het tij te keren?

Cafe "De Roos" in LedebergBeeld Bas Bogaerts

2. Polen op ramkoers met Brussel nu Senaat akkoord is met omstreden hervorming gerechtshof

De Poolse Senaat heeft vrijdagavond de deur opengezet voor politieke benoemingen van rechters. Met een overweldigende meerderheid gingen de senatoren akkoord met deze zeer omstreden hervorming van het hooggerechtshof.

3. Bijna helft gecontroleerd vuurwerk van de markt gehaald

Van plan om 2018 met een knaller in te zetten? Wees voorzichtig. Bij controles op het meest gebruikte vuurwerk in ons land bleek bijna de helft niet veilig genoeg. Die producten zijn uit de handel genomen, bevestigt bevoegd minister Kris Peeters (CD&V).

4. De meest spraakmakende foto's van 2017

Van een seksrobot in Japan tot een Lamborghini in Vaticaanstad. De redacteurs van De Morgen kozen de beelden die hen dit jaar het meest beroerden en vertellen waarom dat zo is.

5. Trump op een zucht van omstreden belastinghervorming

Twee Republikeinse Senatoren, die eerder hadden gedreigd een gezamenlijke versie van het omstreden wetsvoorstel in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden te verwerpen, kondigden gisteren aan toch het licht op groen te zullen zetten. Daarmee is het nagenoeg zeker dat de wetsherziening volgende week door beide Kamers van het Congres met de meerderheid van Republikeinse stemmen zal aangenomen worden.

6. Zet het ANC-congres een punt achter het tijdperk-Zuma?

Bij de leiderschapsverkiezing van het ANC, de vroegere anti-apartheidsbeweging die sinds 1994 Zuid-Afrika bestuurt, staat dit weekeinde veel op het spel. 'Gevecht tot de dood', schrijft zelfs de Daily Maverick, een in Zuid-Afrika bekende nieuwswebsite.De vraag is of de opvolger van Jacob Zuma diens corrupte erfenis gaat toedekken of dat het ANC zichzelf opnieuw weet uit te vinden.

Cyril Ramaphosa (midden), de mogelijke opvolger van Jacob ZumaBeeld AFP

7. Canadese miljardair en vrouw dood gevonden

De stoffelijke resten van de Canadese miljardair Barry Sherman en zijn vrouw Honey zijn gevonden in het huis van het paar in de stad Toronto. De politie meldde dat het paar onder verdachte omstandigheden om het leven is gekomen, maar dat de zaak nog niet als een moordonderzoek wordt behandeld.

8. Oostenrijk heeft een nieuwe rechtse regering

In Oostenrijk hebben de conservatieve ÖVP en de rechtspopulistische FPÖ een akkoord bereikt om een regering te vormen, zo hebben onderhandelaars na urenlange laatste gesprekken vanavond bekendgemaakt. De 31-jarige ÖVP-leider Sebastian Kurz wordt dan de jongste regeringsleider van Europa.

9. "Mijn vrouw winkelt niet meer in ketens als de Primark. Je moet érgens beginnen, zegt ze"

Op zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters over vrijheid, vogels en zijn vrouw. Zijn nieuwe boek 'In elke vrouw schuilt haar moeder' is nu uit. "Samen met het vuile werk hebben we meteen ook maar de oorlogen geëxporteerd, zei mijn vrouw. Laat ze het ginds maar uitvechten. Wij zorgen wel voor onszelf in ons stabiele West-Europa, dat zelfs geen bronnen voor conflicten meer bevát."

10. Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson: Weinstein had zwarte lijst

Harvey Weinstein heeft eigenhandig voorkomen dat Ashley Judd en Mira Sorvino mogelijk een rol kregen in de Lord of the Rings-trilogie. Regisseur Peter Jackson had interesse in beide actrices, maar Weinsteins productiemaatschappij Miramax raadde af om met hen te werken.

Temidden van de #Metoo-commotie is een kortverhaal van The New Yorker onverwacht viraal gegaan. Cat Person, over een jonge vrouw die tegen haar zin seks heeft met een oudere man,is nu een van de meest gelezen kortverhalen ooit. Hoe komt dit?

Regisseur Peter JacksonBeeld Chris Pizzello/Invision/AP