Luister naar

Privacyregels belemmeren aanpak van mensenhandel

Nieuws
De nieuwe privacywetgeving belemmert het melden van slachtoffers van mensenhandel. Hulporganisaties hebben de handtekening van een slachtoffer nodig om een melding te doen en de hulp in gang te zetten.
Gerhard Wilts
donderdag 18 oktober 2018 om 12:40

Den Haag

Dat staat in de Slachtoffermonitor die donderdag is gepubliceerd. Hulporganisaties moeten slachtoffers van mensenhandel om schriftelijke toestemming vragen om hen te melden bij het coördinatiecentrum tegen mensenhandel. Jeugdinstellingen, zorgcoördinatoren en andere hulpverleners hebben geen opsporingsbevoegdheid en mogen alleen na toestemming van het slachtoffer een melding maken. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft vorige maand geweigerd een uitzondering te maken op de privacyregeling.

Dat is een groot obstakel om een goed beeld te krijgen van het aantal slachtoffers van mensenhandel, zegt nationaal rapporteur Herman Bolhaar. ‘Het werkelijke aantal slachtoffers ligt vele malen hoger dan het aantal meldingen’, stelt hij. Omdat mensenhandel nog te weinig in beeld komt, kunnen slachtoffers van seksuele uitbuiting niet de juiste bescherming krijgen. ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’, zo haalt Bolhaar een uitspraak van Johan Cruijff aan.

Het aantal meldingen door de politie neemt af: van 788 in 2013 naar 432 in 2017. De ‘forse daling’ is niet te danken aan het terugdringen van mensenhandel, maar aan een daling van het aantal meldingen bij het coördinatiecentrum. Bolhaar: ‘We weten al dat de meldingen naar schatting slechts één op de zes werkelijke slachtoffers in beeld brengen. Als de drempel om te melden hoger wordt, wordt dat verschil nog groter.’

Vorig jaar kwamen slechts 958 slachtoffers in beeld, via de politie en hulporganisaties. De rapporteur waarschuwt dat de politiek hier niet de ogen voor moet sluiten. ‘Mensenhandel heeft politieke topprioriteit. Daarom is het van groot belang dat er meer slachtoffers in beeld komen en dat zij bescherming krijgen’, meent hij.

thuiswerkers

Vooral Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting - de meest voorkomende vorm van mensenhandel - zijn minder goed zichtbaar: in 2014 en 2015 waren er gemiddeld 365 slachtoffers in beeld. In 2017 zijn dit er nog maar 263. De daling komt mogelijk doordat slachtoffers steeds vaker gedwongen worden te werken in de escortbranche en als ‘thuiswerkers’. Deze sectoren zijn minder goed zichtbaar voor de handhavende instanties. In 2013-2015 kwam twee derde van de slachtoffers van seksuele uitbuiting uit dit deel van de prostitutiesector. Afgelopen twee jaar steeg dit naar 81 procent.

Het aantal door de politie gemelde slachtoffers is niet alleen afgenomen, er blijken ook grote verschillen te zijn tussen de politieregio’s. Zo nemen vier eenheden (Rotterdam, Oost-Brabant, Oost-Nederland en Zeeland/West-Brabant) meer dan driekwart van de politiemeldingen over binnenlandse seksuele uitbuiting voor hun rekening, en de overige zes de rest. ‘Het is belangrijk om verder te onderzoeken wat de oorzaak is van deze verschillen, zodat alle politie-eenheden in staat kunnen worden gesteld om mensenhandel zo goed mogelijk aan te pakken’, stelt Bolhaar.

Buitenlandse slachtoffers van mensenhandel kunnen gebruikmaken van een speciale verblijfsregeling, die hen beschermt en stimuleert om aangifte te doen. Toch kiest meer dan een derde van hen later toch voor de route van een asielprocedure en mist daardoor bescherming van de speciale regeling. Ook loopt de politie dan de kans mis om mensenhandelaren op te sporen, constateert de Slachtoffermonitor.

In het rapport doet Bolhaar vier aanbevelingen. Het registreren van meldingen kan beter, net als de manier van informatie geven. Verder moeten verschillen tussen de politiemeldingen helder in beeld komen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid ten slotte moet onderzoeken waarom zoveel slachtoffers van mensenhandel kiezen voor de - minder veilige - asielprocedure. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’