Luister naar

Familiedetective Leijs: 'Laat donorkinderen zelf DNA-test regelen'

Nieuws
Het is prachtig dat de ChristenUnie een voorstel heeft ingediend om de kosten van donorkinderen voor een DNA-test bij FIOM te vergoeden. Maar die test heeft gebreken en daarom kunnen die kinderen beter een DNA-profiel door een commercieel testbureau laten opstellen.
Roel Sikkema
woensdag 17 oktober 2018 om 19:57

Bussum

Dat zegt Els Leijs, die als familydetective donorkinderen steunt bij de zoektocht naar hun biologische vader en halfbroers en -zussen. Ze reageert op een voorstel van ChristenUnie- Kamerlid Carla Dik-Faber om de DNA-test van de FIOM-databank te vergoeden. Het gaat daarbij om zo’n 40.000 kinderen die vóór 2004 zijn verwekt. In dat jaar is het anoniem doneren verboden. Momenteel staan ongeveer vijfhonderd donoren gratis geregistreerd bij FIOM terwijl hun kinderen daarvoor 250 euro moeten betalen. FIOM is een organisatie die hulp geeft bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen.

Volgens Leijs werken de vier of vijf grote Amerikaanse DNA-databanken met andere, meer geavanceerde methoden. ‘Bij de FIOM-test wordt maar een beperkt aantal ‘markers’ vergeleken. Daarbij is materiaal nodig van zowel de vader als het kind. De grote databanken brengen alle chromosomen in kaart en vergelijken dan delen daarvan die erg op elkaar lijken. Door deze techniek kun je verwantschap aantonen van mensen die qua generaties ver van elkaar verwijderd zijn.’

emigrant

Leijs noemt als voorbeeld een broer van je betovergrootvader, die naar Amerika is geëmigreerd. ‘Als jij je DNA gaat vergelijken met een achterkleindochter van die emigrant, zul je een match vinden.’ Leys adviseert daarom haar klanten DNA aan alle vijf grote commerciële databanken af te staan. ‘De grootste heeft ruim tien miljoen profielen.’ Met behulp van de matches en eventueel aanvullende openbare informatie – zoals doop- en huwelijksregisters – is zo een stamboom te maken, waarbij uiteindelijk de vader ‘voor honderd procent zeker’ gevonden kan worden.

Door hun schaalgrootte kunnen de commerciële bedrijven hun testen goedkoper aanbieden. ‘Vaak voor ongeveer 60 euro, maar er is één die rond Kerst een actie heeft waarbij je het al voor ongeveer 35 euro kunt laten doen’, zegt Leijs. ‘Voor 250 euro kun je je al door alle vijf laten testen.’

Overigens werken ook steeds meer donoren mee aan deze databanken. ‘De tijden zijn veranderd. Vroeger werd er minder beseft wat anonimiteit voor het kind later kan betekenen. Nu is daar veel meer oog voor en willen donoren ook vaker contact met hun kinderen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.