Direct naar artikelinhoud

Nieuwe ECB-directie moet risico's verkleinen door de geldinjecties te verminderen

Mario DraghiBeeld epa

Er was een tijd dat de benoeming van een bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB) geruisloos verliep. ECB-bestuurders deden niet veel meer dan inflatiecijfers bestuderen en op basis daarvan de rentestand bepalen. Een technische functie.

Die tijd is voorbij. De ECB is misschien wel het belangrijkste orgaan van Europa geworden, in ieder geval van de eurozone. Dat de Europese economie zich na de crisis zo sterk heeft hersteld is volledig te danken aan het beleid van ECB-president Mario Draghi. De toekomst van de eurozone wordt ook grotendeels in Frankfurt bepaald.

Het bestuur van de ECB is ten prooi gevallen aan de politiek, meer specifiek aan een strijd tussen Zuid- en Noord-Europa. Tussen duiven die geld willen bijdrukken om de economieën overeind te houden en haviken die geloven dat zuinigheid uiteindelijk de enig juiste weg is.

Het is dus van het grootste belang wie er in de zeskoppige directie worden benoemd en vooral wie in 2020 Mario Draghi opvolgt. Blijft de ECB zo royaal met geld strooien of gaat ze de schuldenberg verkleinen? De nieuwe vicepresident wordt Luis de Guindos, een Spanjaard. Dat is op het eerste gezicht slecht nieuws voor de haviken, tot wie de Nederlanders ook moeten worden gerekend.

Het bestuur van de ECB is ten prooi gevallen aan een strijd tussen Zuid- en Noord-Europa
De Griekse minister van Financiën, Euclides Tsakalotos, spreekt met Mario Draghi.Beeld epa

De belangen zijn enorm. Onder leiding van Draghi heeft de ECB zo veel schulden opgekocht dat de balans is gegroeid tot een astronomische 4,5 biljoen (4.500 miljard) euro. Daarmee neemt de ECB veel risico. Door de lage rente en enorme geldinjecties zijn overal financiële zeepbellen ontstaan, die elk moment kunnen knappen.

De economie is verslaafd geraakt aan een lage rente. Het zal niet eenvoudig zijn die ooit nog te verhogen. Dan komen immers alle problemen terug die nu door de overvloedige geldstroom zijn weggespoeld (ongezonde banken, ongezonde overheidsfinanciën, hoge schulden).

Makkelijke oplossingen bestaan niet, maar het is wel zaak de risico's van het huidige beleid te verkleinen. Nu de economie weer lekker draait, is het de hoogste tijd om de geldkraan dicht te draaien en de rente licht te verhogen.