8 voordelen van elektrisch rijden

Foto: Pexels

De afgelopen jaren zijn elektrische auto’s steeds normaler geworden. Laadpalen zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken en autofabrikanten blijven nieuwe elektrische modellen ontwikkelen. Zo investeert Hyundai tot en met 2025 maar liefst 47 miljard euro in de ontwikkeling en productie van elektrische auto’s. Toch blijft de populariteit van elektrische auto’s in Nederland achter. En dat terwijl er vele voordelen zijn, variërend van milieu- en economische voordelen tot verbeterde rijervaringen en lagere onderhoudskosten. Dit zijn 8 voordelen op een rijtje. 

1. Milieuvriendelijkheid

Een van de meest besproken voordelen van elektrisch rijden is de positieve impact op het milieu. Elektrische voertuigen stoten geen uitlaatgassen uit, wat leidt tot een significante vermindering van luchtvervuiling. Dit is vooral belangrijk in stedelijke gebieden waar luchtvervuiling een groot probleem is. Bovendien draagt het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen door EV’s bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Veel elektrische voertuigen maken gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie, om op te laden, wat de milieuvoordelen verder vergroot.

2. Kosten elektrisch rijden

Hoewel de initiële aankoopprijs van een elektrische auto vaak hoger is dan die van een vergelijkbare auto met een verbrandingsmotor, zijn de operationele kosten aanzienlijk lager. Elektriciteit is doorgaans goedkoper dan benzine of diesel, wat resulteert in lagere brandstofkosten. Bovendien zijn elektrische auto’s efficiënter in het omzetten van energie naar beweging, wat betekent dat ze per kilometer minder energie verbruiken.

3. Onderhoudsvriendelijkheid

Elektrische voertuigen hebben minder bewegende delen dan traditionele auto’s, wat leidt tot lagere onderhoudskosten. Er is geen olie die moet worden ververst, geen uitlaatsysteem dat kan roesten, en minder onderdelen die kunnen slijten of kapot gaan. Dit betekent minder frequente en minder dure onderhoudsbeurten, wat zowel tijd als geld bespaart voor de eigenaar.

4. Verbeterde rijervaring

Elektrische auto’s bieden een superieure rijervaring dankzij hun onmiddellijke koppel. Dit zorgt voor een snelle en soepele acceleratie, zonder de vertraging die vaak gepaard gaat met traditionele verbrandingsmotoren. Bovendien zijn elektrische voertuigen stil, wat zorgt voor een serene en comfortabele rijervaring. Het lage zwaartepunt, dankzij de plaatsing van de batterij, draagt ook bij aan een betere wegligging en stabiliteit.

5. Overheidsstimulansen

De overheid wil elektrisch autorijden voor meer particulieren aantrekkelijk maken. Daarom kunnen particulieren subsidie aanvragen.

6. Toegang tot lage-emissiezones

In steeds meer steden worden lage-emissiezones (LEZ’s) ingevoerd om luchtvervuiling te verminderen. Elektrische voertuigen hebben doorgaans onbeperkte toegang tot deze zones, wat betekent dat bestuurders van EV’s zich vrijer kunnen bewegen in stedelijke gebieden zonder beperkingen of extra kosten. Dit maakt elektrische auto’s bijzonder aantrekkelijk voor stedelijke bewoners en forenzen.

7. Toekomstbestendigheid

Met de wereldwijde verschuiving naar duurzaamheid en de toenemende regelgeving rond uitstoot, zijn elektrische voertuigen de toekomst van transport. Het bezitten van een EV betekent dat je voorbereid bent op toekomstige veranderingen in wetgeving en infrastructuur. Veel landen hebben ambitieuze plannen om de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s binnen de komende decennia te verbieden, wat betekent dat elektrische auto’s een steeds dominantere rol zullen spelen.

8. Innovatie en technologische voordelen

Elektrische voertuigen zijn vaak uitgerust met de nieuwste technologieën, van geavanceerde rijhulpsystemen tot uitgebreide connectiviteitsfuncties. Dit betekent dat EV-bestuurders kunnen profiteren van de nieuwste innovaties op het gebied van veiligheid, comfort en gemak. Daarnaast blijven batterijen en oplaadtechnologieën zich snel ontwikkelen, wat leidt tot kortere laadtijden en grotere actieradiussen.