Direct naar artikelinhoud
Brexit

Actiegroep zet misleidende brexit-tweets op grote borden langs de weg

Bord langs de weg in Dover.Beeld Twitter @ByDonkeys

“De dag nadat we voor de brexit stemmen, hebben we alle kaarten in handen en kunnen we het pad kiezen dat we willen nemen.” Toen de Britse minister en brexiteer Michael Gove die voorspelling in de ochtend van 6 april 2016, ruim twee maanden voor het EU-referendum, de wereld in tweette, leverde dat hem 575 retweets op. Nu, een kleine drie jaar later, is er sprake van een heel bijzondere retweet: de tekst staat te lezen op een groot bord in de Oost-Londense ‘brexit-wijk’ Romford.

De poster is er geplakt door de guerrillabeweging Led By Donkeys, die de Britten wil herinneren aan misleidende uitspraken en voorspellingen die gedaan zijn door leidende brexiteers. De naam van de groep gaat terug naar de Eerste Wereldoorlog, toen delen van de Britse infanterie geleid werden door incompetente generaals. De conservatieve politicus en militair historicus Alan Clark (een proto-brexiteer) sprak in zijn boek The Donkeys over “leeuwen die worden geleid door ezels”.

Dat was volgens de anti-brexitgroep ook het geval bij het EU-referendum, toen miljoenen stemmers verleid werden door rooskleurige beloften die niet altijd overeenkwamen met de werkelijkheid. Een lid van de groep dat anoniem wil blijven, zegt dat het nieuws tegenwoordig zo snel gaat dat wat politici geroepen hebben snel verdwijnt en dreigt te worden vergeten. “Het is goed dat we onszelf herinneren aan wat gezegd is.”

‘Het vrijhandelsakkoord dat we met de EU gaan sluiten moet een van de makkelijkste uit de geschiedenis zijn’ dacht minister van Internationale Handel Liam Fox.Beeld Twitter @ByDonkeys

Mea culpa

Het straatprotest begon in de stad die het dichtst bij het vasteland ligt en waar veel voor de brexit gestemd is: Dover. Daar dook de tekst “Ik had de omvang ervan niet helemaal door… maar we zijn danig afhankelijk van de Dover–Calais-verbinding” op. Dat was het mea culpa van de in november afgetreden brexitminister Dominic Raab. De ex-bewindsman, die premier wil worden, reageerde met een passief-agressieve emoji naar het Twitter-account van Led By Donkeys.

Een andere klassieker: “Het vrijhandelsakkoord dat we met de EU gaan sluiten moet een van de makkelijkste uit de geschiedenis zijn.” Die was van de hand van de minister van Internationale Handel, Liam Fox. Hij twitterde ook dat zeventig handelsakkoorden ter ondertekening zouden klaarliggen tegen de tijd dat de Britten de EU zouden verlaten. Ook het “Er zullen geen schaduwzijden aan de brexit zijn – alleen flinke voordelen” van oud-minister David Davis hangt in uitvergrote vorm langs de kant van een weg in Dover.

De actie werd bedacht in een kroeg en uitgevoerd door zes vrienden die de beschikking hadden over een ladder, een roller en een voorraad – soms al verwijderde – tweets. Ze plakten hun tweetposters op bestaande borden, met als gevolg dat ze soms snel werden weggehaald. Gestimuleerd door de positieve publiciteit is Led By Donkeys een crowdfunding gestart waarmee binnen een etmaal 50.000 pond (56.600 euro) is opgehaald. Daardoor kan de campagne worden voortgezet en uitgebreid.