© Victoriano Moreno

2.000 jongeren ontbijten (en feesten) op Astridplein

Een spatje regen hield de enthousiastelingen gisterochtend niet weg van het ontbijt ter ere van de Dag van de Jeugd-beweging op het Koningin Astridplein. Dat ontbijt leek wel eerder op een festival.

Andreas rotty

‘Ontbijtactie’, zo heette het gebeuren op het Astridplein offi­cieel. Leden van de Vlaamse jeugdbewegingen konden er een broodje spek en ei krijgen en dat doorspoelen met wat thee of fruitsap. Maar het leek eerder op een volwaardig festival. Flitsende sfeerlichten op het podium fleurden de nog donkere ochtend op, met op dat podium een liveband. Om 7.10u al weerklonk We Will Rock You van Queen loeihard over het plein. Wanneer de liveband zijn optreden had afgerond, nam een dj het over.

Een kort maar krachtig feest, ondanks de gure weersomstandig­heden. Enkele activiteiten werden geschrapt om de tenten te gebruiken als schuiloord. De rode feesttentjes van de stad waaiden bijna weg en het regende zowat onafgebroken. Maar wie in de jeugdbeweging zit, kan tegen een stootje natuurlijk. Een spatje regen hield niemand tegen om voor de schooluren even te komen dansen. Een opgetogen sfeertje zo vroeg ’s ochtends, dus. Zouden ze op kamp ook zo vroeg uit de veren zijn?

“Het ontbijt in Antwerpen was overdag het grootste evenement in Vlaanderen. Ondanks de regen was er toch zo’n 2.000 man”, verzekert Pieter De Cock van de stuurgroep Dag van de Jeugdbeweging. Hij zette met plezier zijn schouders onder de organisatie van het ontbijt. “Het hele jaar door werken duizenden vrijwilligers zich wekelijks in het zweet om kinderen een tof weekend te garanderen. Op de Dag van de Jeugdbeweging willen we alles uit de kast halen om al deze mensen welverdiend in de bloemetjes te zetten.”

Onmisbaar

Het ochtendfestijn kaderde gisteren in het grotere geheel van de Dag van de Jeugdbeweging over heel Vlaanderen en Brussel. De 267.000 leden en leiders van Scouts & Gidsen Vlaanderen, FOS Open Scouting, IJD, Jeugd Rode Kruis, JNM, KLJ, KSA en Chirojeugd Vlaanderen toonden dat ze trots zijn op hun hobby. Velen ­gingen de dag door in uniform. Zowat overal werden acties ondernomen en activiteiten georganiseerd om de jeugdbewegingen te vieren. Verscheidene ontbijten, hier en daar een reeks spelen als kubb of petanque op de speelplaats, en in Wilrijk een touwtrektoernooi.

En dat allemaal met een goede reden. “Omdat spelen en jeugdbewegingen onmisbaar zijn in het leven van iedere jongere”, klinkt het bij de ­organisatie.