Direct naar artikelinhoud
politiek VS

Democraat Jones wint in Alabama van omstreden Republikein Moore

Democraat Doug Jones won de senaatsverkiezingen in Alabama.Beeld AP

De Democratische kandidaat Doug Jones heeft vannacht de senaatsverkiezingen gewonnen in de Amerikaanse staat Alabama. Daarmee versloeg hij de Republikein Roy Moore, die omstreden was na beschuldigingen van het aanranden van tienermeisjes. De Republikein weigert zijn nederlaag te erkennen.

Moore vindt dat de resultaten van de Senaatsverkiezingen in Alabama te dicht bij elkaar lagen. "Als de stemming zo nipt is, is het niet voorbij", zei Moore. Volgens onofficiële resultaten van de hoogste ambtenaar van de staat Alabama, John Merrill, haalde Moore 48,7 procent van de stemmen, en de Democraat Doug Jones 49,6 procent. Moore zei aan zijn aanhangers dat alle stemmen nog niet geteld zijn, zoals de stemmen bij volmacht van militairen.

Volgens Merrill zijn dat net dat de eerste stemmen die geteld worden. Hij bevestigde de verklaring van Moore dat de wet in Alabama bepaalt dat een hertelling verplicht is als het verschil slechts een half procent is. Op CNN twijfelde hij er evenwel aan dat het resultaat nog zal veranderen. 

Roy Moore.Beeld REUTERS

Eén senaatzetel

Door de winst van Jones wordt de Republikeinse meerderheid in de Senaat minimaal: 51 zetels, tegenover 49 voor de Democraten. Het ging vannacht om een ingelaste verkiezing om één senaatzetel in het Amerikaans Congres, die was vrijgekomen toen Jeff Sessions minister van Justitie werd in de regering-Trump. 

Ongepast gedrag

Normaal gesproken leveren verkiezingen in deze zuidelijke staat een makkelijke overwinning voor de Republikeinen op. Het is 25 jaar geleden dat een Democraat er een senaatzetel won. De peilingen wezen nu echter op een nek-aan-nekrace tussen Republikein Roy Moore (70) en zijn Democratische tegenstrever Doug Jones (63). Belangrijkste reden voor de spanning was dat Moore een zeer omstreden kandidaat is.

Twitter bericht wordt geladen...

Hij wordt door meerdere vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag toen die vrouwen nog minderjarig waren en Moore al 30 jaar oud was. Moore zelf ontkent categorisch alle aantijgingen over seksueel ongepast gedrag. Ondanks de commotie had de Amerikaanse president Donald Trump zijn onvoorwaardelijke steun aan zijn partijgenoot uitgesproken.

Twitter bericht wordt geladen...

Verdeeld

De Republikeinse partij is erg verdeeld over steun aan Moore. Sommigen steunen hem, maar andere partijgenoten hebben al gezegd meteen een onderzoek naar Moore te willen op het moment dat hij de Senaat zal betreden. Trump voerde vrijdag campagne voor Moore in Pensacola in de staat Florida, dicht bij de staatsgrens van Alabama. Moore herhaalde zondag nog maar eens tegen zijn aanhangers dat een stem op hem ook een stem op de president is.

Met de verkiezing van Doug Jones is de populistische revolutie in Amerika, door Breitbart-leider Steve Bannon aangevoeld en vorig jaar door Donald Trump uitgevoerd, voor dit moment tot stilstand gekomen. Lees onze analyse hier.