© Victoriano Moreno

IN BEELD. WK Baarden en Snorren lokt bezoekers uit de hele wereld naar Antwerpen

Het tweejaarlijkse Wereldkampioenschap Baarden en Snorren werd dit weekend in Antwerpen georganiseerd en honderden deelnemers uit binnen- en buitenland namen deel. De driedaagse kon op heel wat belangstelling rekenen. Er waren dan ook heel fraaie, soms echt kunstige behaarde voorgevels te bewonderen. “Men komt niet alleen voor de snorren, maar ook voor ’t Stad.”

Mischa Bludts, foto’s Victoriano Moreno

LEES OOK. WK Baarden en Snorren in Antwerpen: “Er zitten echt ferme modellen tussen”

Het openingsfeest vond vrijdagavond plaats in de Koningin Elisabethzaal op het Astridplein. De kandidaten maakten er kennis met elkaar en er werd ook een mini-verkiezing voor vrouwen (die natuurlijk hun gezichtshaar moesten improviseren) georganiseerd.

Zaterdag was het tijd voor het echte werk. Meer dan 350 kandidaten uit meer dan twintig landen stelden eerst hun snor en/of baard voor aan de internationale jury, waarna ze een – soms wat onwennige – wandeling over de catwalk maakten. Zo kon het duizendkoppige publiek ook van hun faciale glorie genieten.

Men kon in verschillende categorieën deelnemen, zoals moustaches, full beards, partial beards of freestyle beard. Er werden ook prijzen uitgereikt voor onder meer de beste Dali-snor, de Alaskan Whaler en de Musketeer.

Snor van het Jaar

De winnaars kwamen uit onder meer Hongarije, de Verenigde Staten en Duitsland. De Belgische kandidaten moesten helaas zonder prijzen naar huis, maar kunnen over twee weken in Antwerpen, tijdens de Snor van het Jaar-verkiezing, revanche nemen.

Toch deden we het niet slecht in de Elisabethzaal. Zo eindigde Luc Dirckx, lid van de Snorrenclub en mede-organisator van het WK, als tweede in de categorie keizerlijke snor. “Nu is mijn snor gekruld, maar normaal gezien staan de punten stijf omhoog, op ooghoogte, zoals die van de Duitse keizer. En zaterdag stonden ze blijkbaar echt goed omhoog.”

Zo’n snor pimpen krijgen is trouwens elke dag een hele klus: “Dat duurt toch wel een twintigtal minuten. En zelf kan ik het niet omdat hij met 60 centimeter erg lang is. Dus moet mijn vrouw hem elke ochtend, als het nog twee hangende gordijntjes zijn, weer in model brengen.”

(Lees verder onder de foto)

© vm

Parade

Het WK werd zondag afgesloten met een parade door het centrum van Antwerpen en een feest in de Konincklijke Snor, de uitvalsbasis van de Snorrenclub op ’t Eilandje. De vele besnorden, gaande van hipsters over bikers tot senioren, verzetten er heel wat bier. Helaas was er geen eten voorzien, zodat de ene voedselkoerier na de andere op zijn brommertje of fiets in de Adriaan Brouwerstraat arriveerde.

Ronnie Vermeulen, de voorzitter van Snorrenclub Antwerpen die – hoe kan het ook anders – het WK in Antwerpen organiseerde, is een tevreden man: “De verkiezing was schitterend, met kandidaten die uitpakten met prachtige snorren en baarden. De ambiance was geweldig en altijd vriendschappelijk. Dit is een mijlpaal voor onze Snorrenclub.”

Socialisten

Ook de parade zondag was een succes: “Iemand vertelde me dat zelfs de socialisten voor hun 1 mei-optocht niet zoveel volk zouden optrommelen”, lacht Ronnie.

Die socialisten zijn met Bob Cools, Antwerps burgemeester van 1983 tot 1994 en sinds de oprichting lid van de Antwerpse Snorrenclub, ook aanwezig. Hij geeft me meteen een verkiezingsfoldertje van de sp.a met de woorden “eens een militant, altijd een militant”.

“Dit kan alleen maar goed zijn voor de faam van Antwerpen, dat altijd al de reputatie van een gezellige stad heeft gehad”, zegt Cools. “Dit is folklore met een uitstraling. En dit WK, dat ten volle in de sinjorenstad past, zorgt dus ook voor bezoekers uit het buitenland, die als ze weer thuis zijn over Antwerpen zullen praten. Goede reclame dus.” Ronnie Vermeulen beaamt dat: “Men komt zowel voor de snorren als voor ’t Stad.”

Ook Nieuw-Zeelander Ignacio Servio, geboren in Argentinië, geeft hen gelijk. Hij viel niet in de prijzen, maar zijn landgenoot Anatole Ivanow won wel in de categorie Natural Full Beard tot 30 cm. Ignacio geeft de hoop niet op: “Het volgende WK Baarden en Snorren in 2021 vindt plaats in Nieuw-Zeeland, dus dan speel ik een thuismatch. Maar nu ga ik eerst Antwerpen ontdekken. Het is een geweldige stad.”