“Of hij kwaad is? This guy from Algeria is emotional”: hoe het masker van Mohamed Amoura net op tijd lijkt af te vallen

Hij dwong de vrije trap voor de 0-1 af en scoorde met zijn eerste goal sinds 18 februari de 0-2. Donderdag op het veld van Antwerp kwam Mohamed Amoura weer boven water bij Union. De Algerijn kan de Brusselaars samen met maatje Cameron Puertas naar de titel leiden, maar kampt(e) ook met muizenissen.

Wim Conings

“Of hij kwaad is? Ja. This guy from Algeria is emotional. Het is een gevoelige jongen. Wees maar zeker dat hij niet blij is met zijn matchen.”

Dat zei Union-trainer Alexander Blessin amper een week geleden over Mohamed Amoura. De topschutter van Union – 17 competitiegoals – was al langer op de dool. Sinds 18 februari had hij niet meer kunnen scoren.

En het was niet alleen dat, zijn expected goals – de doelpunten die je zou moeten scoren op basis van je kansen – hadden sindsdien ook een ferme duik naar beneden genomen, van een gemiddelde van 0,59 per match naar 0,12, 0,08 of 0,00 per match.

Het was niet alleen zo dat Amoura niet meer scoorde, hij kwam zelfs niet meer aan kansen toe. De sneltrein was een boemelend locomotiefje geworden. Soms kwam het zelfs amper op gang en verslikte hij zich al in de eerste balcontrole. Technische fouten die we nog nooit van hem gezien hadden.

Neerwaartse trend in Expected Goals van Amoura in 2024

Reguliere competitieAnderlecht-Union (28/01): 1,28 (1 goal)Union-RWDM (31/01): 0,89 (1 goal)Genk-Union (03/02): 0,69 (1 goal)Union-Westerlo (10/02): 0,72KV Kortrijk-Union (18/02): 0,39 (1 goal)Union-Standard (25/02): 0,12OH Leuven-Union (02/03): 0,12Union-AA Gent (10/03): 0,22

Play-offs:Union-Cercle Brugge (07/04): 0,08Anderlecht-Union (14/04): 0,00Union-Club Brugge (21/04): 0,12Antwerp-Union (25/04): 0,15 (1 goal)

Perifeer zicht niet goed

Bij Union hebben ze zich de voorbije weken ook de vraag gesteld wat het probleem kan zijn met de snelle spits. Het antwoord is niet eenduidig. Het lijkt eerder een samenloop van omstandigheden. Zo was er de ongelukkige botsing met de scheidsrechter einde maart bij de nationale ploeg van Algerije, waardoor hij een botje in zijn gezicht brak en met een masker moest spelen.

“Vraag het aan iedereen die dat al eens heeft moeten doen – zeker aan mij – en iedereen zal je vertellen dat het iets speciaals is”, aldus Blessin. “Je perifeer zicht is niet zoals het zou moeten.”

© Isosport

Dat kan mogelijk een verklaring zijn waarom evidente controles ineens de mist ingingen bij Amoura: hij zag de bal te laat komen. Op zo’n manier kan je ook maar moeilijk met veel vertrouwen voetballen. Het viel op: vorig weekend tegen Club Brugge durfde hij het voor het eerst aan zonder masker te spelen, en leek er voor het eerst weer meer zwier te zitten op zijn acties.

Alles is nieuw

Al hij is nog niet helemaal de oude: hij heeft nog steeds zichtbaar last van de schouderluxatie die hij eerder dit seizoen opliep. Toen Jelle Bataille hem donderdagavond tegen Antwerp aan de arm trok, kromp hij van pijn ineen. “Verdedigers doen er alles aan om hem af te houden”, zegt Blessin. “Dat zie je aan wat met zijn schouder gebeurd is, maar hij heeft ook al een paar harde tikken tegen z’n enkel gehad. Amoura was bankzitter bij Lugano. Dat is niet hetzelfde als steeds weer in de basis starten. Meer matchen betekent meer duels en meer zo’n fases.” Het lichaam van Amoura heeft het de voorbije maanden zwaarder dan ooit te verduren gehad.

© BELGA

Maar ook de mentale impact op de voetballer Amoura is in geen tijd van nul naar honderd gegaan. De Algerijn lijkt – net zoals Union in Play-off 1 – soms moeite te hebben met de druk die bij zijn nieuwe status komt kijken. “Er komt heel veel tegelijk op hem af en dat is allemaal nieuw”, aldus Blessin. “Hij heeft het nooit meegemaakt dat hij zo in de belangstelling staat. Ik herinner me nog een persconferentie met Rasmussen, waar meer over Amoura gesproken werd dan over Rasmussen.” Verschillende Europese topclubs informeerden al bij Union naar Amoura, nieuws dat breed uitgesmeerd werd in Belgische en Algerijnse media.

Slimmer bewegen

Bij Union gingen ze daarom de voorbije week in gesprek met hun stilgevallen smaakmaker. “Er zijn redenen waarom zijn niveau even teruggevallen was, maar op het einde van het rit is het ook aan hem om nog dat laatste beetje extra te geven, de bal meer te beschermen enzovoorts. Dit zal hem nog helpen in zijn verdere carrière”, prikkelde Blessin.

Op tactisch vlak gingen ze met hem aan de slag. “We hebben hem beelden laten zien en uitgelegd waar hij nog beter kan doen. Zijn gedrag, zijn beweging zonder bal… hij moet zorgen dat hij zich richting de juiste zones beweegt, waar hij moeilijk af te stoppen is”, vertelde Blessin.

© Isosport

Tegen Antwerp leek de puzzel eindelijk weer in elkaar te vallen. Amoura zocht en vond opnieuw de ruimte in de rug van de defensie – geen Antwerp-verdediger die hem nog kon terughalen eens de TGV op volle snelheid was. Is de trein opnieuw vertrokken?

Terho, Sadiki of Sykes in plaats van Castro-Montes?

Union mist zondag de geelgeschorste Alessio Castro-Montes. “Jammer, want hij is dit seizoen al heel belangrijk voor ons geweest”, vertelde Union-trainer Alexander Blessin. “Terho kan hem vervangen, maar we kunnen ook Mac Allister naar rechts schuiven en Ross Sykes laten starten. En Sadiki speelde ook daar bij Anderlecht. We hebben meerdere opties.” Mogelijk komt ook Loïc Lapoussin weer in actie. “De basiself zal nog te vroeg zijn voor hem, maar zijn enkel ziet er wel goed uit”, aldus Blessin. “Al heeft Henok (Teklab, red) het ook goed gedaan op Antwerp en verdient die eigenlijk meer speeltijd. We bekijken het zaterdag.”Verder alleen maar goed nieuws bij Union. “Iedereen is fit en voelt zich goed. Alles is een beetje makkelijker als je weer wint, dat zie je aan de lichaamstaal van de spelers. Zelfs hun spierpijn op de dag na de match lijkt nu beter mee te vallen”, lachte Blessin.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer