© Patrick De Roo

Burgemeester sluit Sunset Beach voor zeker twee weken: “Sluitingsuur niet gerespecteerd”

Sunset Beach aan de Jordaenskaai zal zeker twee weken gesloten blijven. Dat besliste burgemeester Bart De Wever (N-VA). Bij politiecontroles bleek dat de zomerbar het niet zo nauw nam met het afgesproken sluitingsuur.

sare, evw

Minstens tot 6 juli zal zomerbar Sunset Beach aan de Jordaenskaai - ter hoogte van het Noorderterras - geen klanten mogen ontvangen. Burgemeester Bart De Wever besliste dat gisteren nadat verschillende controles van de politie hadden uitgewezen dat enkele afspraken niet nageleefd werden. De zomerbar was in eerste instantie al eind april geopend zonder evenementstoelating, omdat de uitbaters verkeerdelijk dachten dat ze die op private grond, een parking van Apcoa, niet nodig hadden.

Sinds 1 juni was er wel een toelating, onder voorbehoud weliswaar. De uitbaters kregen tot gisteren de tijd om hun zomerbar te verplaatsen. “Tussen de constructie en de blauwe steen moet een veilige afstand van elf meter vrijgehouden worden”, aldus Johan Vermant, woordvoerder van de burgemeester.

Sluitingsuur niet gerespecteerd

Die periode van respijt verliep gisteren zonder dat de constructie verplaatst was. Daar kwam bij dat sinds 1 juni verschillende politiecontroles in de zomerbar werden gehouden. “Ze hebben zelf 22 uur als sluitingstijd aangevraagd”, zegt Vermant.

Maar dat sluitingsuur werd blijkbaar niet gerespecteerd. Op vier verschillende dagen kwam de politie langs na 22u. De inspecteurs stelden vast dat er nog klanten binnengelaten werden, drank geserveerd werd en muziek speelde. “Op 15 juni zaten er ruim een uur na sluitingstijd nog ongeveer 150 klanten”, licht Vermant toe. “Twee uur later was de bar nog open en zaten er nog steeds ongeveer 120 klanten.” Volgens Vermant werd door de uitbaters ook nooit een uitzondering op het sluitingsuur gevraagd.

Sunset Beach kan na de verplichte sluitingsperiode van twee weken opnieuw open gaan, tenminste als de constructie tegen dan verplaatst is. “Anders blijft de sluiting ook na die twee weken van kracht, tot de vereiste aanpassing gebeurd is”, zegt Vermant.

De eigenaar van Sunset Beach en het danscafé The View wijt het ontbreken van ruimte tussen kade en zomerbar aan ‘een miscommunicatie waardoor we niet op de hoogte waren’. Eigenaar Mathias Akyazili heeft ook voor de openingsuren een uitleg. “Het probleem is de overgang van de op elkaar aangesloten beachclub naar het danscafé”, zegt hij. “Daardoor was het voor de diensten onmogelijk te bepalen wanneer de beachclub sloot en het danscafé opende. Wij maken van deze sluiting gebruik om een nieuwe, mooiere en grotere beachclub neer te zetten.”