© Dirk Kerstens

Bewoners Arenawijk ongerust: “Gezellige wijk wordt binnenkort een bouwwerf”

De stad Antwerpen wil in 2020 de hele Arenawijk in Deurne onder handen nemen. Een deel van de sociale woningen wordt gesloopt en vervangen, een ander deel grondig gerenoveerd. Dat nieuws wordt in de wijk met gemengde gevoelens onthaald. “Het is nodig, maar het is wel een hechte gemeenschap die ze uit elkaar gaan trekken”, zegt buurtbewoner Charles J. (35).

Jan Stassijns

De Arenawijk in Deurne staat grote veranderingen te wachten. De stad heeft een masterplan klaar dat de wijk een nieuwe boost moet geven. 148 sociale woningen worden afgebroken en vervangen door nieuwbouw. 322 woningen worden gerenoveerd, waaronder ook de zogenaamde Braemblokken van de befaamde architect Renaat Braem.

U hoeft niet ver te wandelen om te zien waarom de stad aan een vernieuwing van de wijk denkt. Op sommige plekken brokkelen de stukken beton gewoon af en zijn er vochtplekken te zien. Het geeft de blokken een afgeleefde en troosteloze indruk.

En hoewel verschillende gebouwen dringend aan vernieuwing toe zijn, is het voor bewoners een bittere pil om te slikken. “Ik heb in alle hoeken van Deurne gewoond”, zegt bewoner Michaël Walem (44). “Maar hier is het echt zalig. De rust en de stilte, zo vlak bij de stad, vind je niet snel. En de kinderen hebben een gigantisch plein om op te spelen. Wat wil een mens nog meer?”

Beestjes in de muur

Vanop zijn terras heeft Michaël een mooi uitzicht op de uitgebreide grasvlakte die omringd wordt door de blokken van architect Braem. “Je ziet de stukken beton gewoon naar beneden vallen”, zegt hij. “Een renovatie is dus geen overbodige luxe. Overal zie je betonrot en hoor je de beestjes soms zelfs in de muren kruipen. Maar we zitten hier graag, erg graag zelfs, en de vraag is maar wanneer en of we hier nadien nog terechtkunnen.”

“Maar daar wil ik nog niet aan denken”, pikt Michaëls vrouw, Gerda Ponette (51), in. “Laten we vooral nog even van deze rust genieten.”

© Dirk Kerstens

En genieten, dat is exact wat ­Elyas Boulakhrif (35) en zijn kameraad Charles J. (35) aan het doen zijn. Met een fris blikje cola, languit in het gras, zoeken ze de koelte op in de schaduw op het plein. “Ik voel me wat in ’t zak gezet door Woonhaven”, zegt Charles J. “Ik woon hier sinds 2015 en het is hier echt zalig wonen. Het is een toffe buurt waar iedereen elkaar kent. Ik kom heel goed overeen met mijn buren en na drie jaar begin ik meer en meer buurtbewoners te kennen. En net nu ik mij hier thuis voel, krijgen we te horen dat we binnenkort allemaal wegmoeten. Ja, een renovatie is nodig: het beton rot en soms voel ik heel m’n blok trillen. Maar het is wel een hechte gemeenschap die ze hier uit elkaar gaan trekken.”

© Dirk Kerstens

Post X

“En de gezellige en vooral rustige wijk wordt binnenkort omgevormd tot een bouwwerf”, vult Elyas aan, die net buiten de wijk woont. “Een plek waar volwassenen en kinderen uit de ruime omgeving komen spelen of ontspannen, elkaar ontmoeten... Dat zijn geen mooie vooruitzichten. Maar het resultaat zal dat achteraf natuurlijk wel zijn. Kijk naar wat ze met Post X in Berchem hebben gedaan. Ja, het heeft lang geduurd, maar wat er nu staat, is wel heel knap. We zullen dus vooral geduld moeten hebben.”

© Dirk Kerstens

Voor Kate (46) hebben de renovatieplannen van de wijk weinig gevolgen. Na tien jaar in de Arenawijk, verhuist ze binnen enkele maanden naar Deurne-Noord. “Niet dat we hier weg willen”, zegt ze, “maar hier huurden we en we konden iets kopen, aan de andere kant van Deurne. We zullen dit wel missen. Nog niet zo lang geleden is het Arenaplein heraangelegd en de speeltuin vernieuwd. Voor de kinderen in de buurt is dit de perfecte plek om buiten te spelen. Ook voor mijn kleindochter Imani. En hoeveel mensen hier ook zijn, het blijft altijd rustig.”

Na de oorlog

Rustig is het in de Arenawijk altijd geweest. Dat vindt ook Livina Dockx (81), die met haar thuishulp Sarah Degryse (19) nog regelmatig in de buurt vertoeft. “Wij kwamen hier vroeger als kleine meisjes de jongens plagen”, lacht Livina. “Toen stonden hier nog geen blokken en waren het allemaal weides. Na de oorlog zijn ze hier pas beginnen bouwen, maar het is toch goed dat ze de blokken opnieuw mooier gaan maken. Maar ik heb wel te doen met de mensen die hier wonen. Ze moeten weg en kunnen pas terug als alles klaar is. Ik heb er weinig hoop op dat het snel zal gaan. Ik moest enkele jaren geleden ook weg uit de Jos van Geellaan, aan de Herentalsebaan achter Middelares (AZ Monica, red.). Daar zouden ze ook alles vernieuwen. Ik ben daar al een hele tijd weg en het einde is daar nog lang niet in zicht.”

© Dirk Kerstens

Groen: Betrek buurt bij renovatieplannen

Groen Deurne vraagt het stadsbestuur om de bewoners van de Arenawijk serieus te nemen met het oog op de renovatie van de wijk. “Het plan van het stadscollege kwam als een verrassing”, zegt districtsschepen Karen Maes (Groen). “Zowel voor de bewoners als voor de districtsraad van Deurne. Beide zijn niet betrokken in de ontwikkeling ervan. Hoewel het zogezegd een eerste schets is, voelt het voor de bewoners zelf alsof ze voor voldongen feiten worden geplaatst. Burgerparticipatie staat nog lang niet op de agenda van het huidig stadsbestuur. Niemand zal ontkennen dat de Arenawijk aan een grondige opknapbeurt toe is. De slechte staat van veel woningen heeft een grote impact op de leefkwaliteit. Wij pleiten voor een participatief traject waaraan alle buurtbewoners kunnen deelnemen en geen project waar men achteraf opmerkingen over kan geven. De bewoners betrekken vanaf het begin is belangrijk.”