Radio 1-reporter Benedikte Coussement trekt doorheen de Vlaamse provincies om Vlamingen te vragen waar ze van wakker liggen

"De toekomst van mijn kind" en "meer soorten flexi-jobs": hier liggen enkele 'gewone' Vlamingen van wakker deze verkiezingen

Om te weten te komen welke thema's Vlamingen deze verkiezingen belangrijk vinden, trekt Radio 1-reporter Benedikte Coussement voor VRT NWS doorheen de Vlaamse provincies. Precies 1 maand voor we naar het stemhokje trekken, vraagt ze aan 'gewone' mensen waar zij van wakker liggen. In dit artikel maak je kennis met 3 van hen.

Benedikte Coussement sprak met deze mensen voor het Radio 1-programma 'KIES24: Alles begint bij luisteren'. Daarin kwamen verder ook experten en vragen van luisteraars aan bod.Ā Hier kan je de hele uitzending of enkele fragmenten beluisteren.

Bart uit West-Vlaanderen: "Meer soorten flexi-jobs"

In tuincentrum 'De Molen' in Moen, deelgemeente van Zwevegem (West-Vlaanderen), ziet uitbater Bart vandaag heel wat klanten binnenkomen. Veel bedrijven hadden het de laatste jaren moeilijk, onder meer door de coronacrisis en de energiecrisis, maar voor Bart viel dat goed mee. "Voor ons was dat eigenlijk een positief verhaal. Mensen zijn volop gaan investeren in hun huis en tuin."Ā 

"We hebben in die periode enorm kunnen groeien en ons kunnen omringen met hele goede medewerkers", gaat hij verder. "Al is echt talent soms moeilijk te vinden. Mensen zoeken die graag willen blijven is een full-time job en de goede mensen die je hebt, moet je goed soigneren."

Toch zou Bart zijn werknemers graag extra kunnen motiveren. "Hier werken veel mensen die graag meer dan 38 uur per week werken. Dat valt dan onder overuren. Dat is geen enkel probleem en kan allemaal geregeld worden, maar vanaf een bepaald barema worden ze daar zeer hoog op belast."

Wie graag meer wil werken, moet dat toch fiscaal voordelig kunnen doen?

Bart uit Moen (West-Vlaanderen)

"Ik zou het goed vinden als mensen een soort van flexi-job in hun eigen bedrijf zouden kunnen doen", vertelt hij. "Dat ze wel 38 uur alles bijdragen, maar daarnaast meer kunnen doen. Mensen die graag meer werken, moeten dat toch fiscaal voordelig kunnen doen?"

"Dat zou voor ons een enorm hulpmiddel zijn om werknemers te stimuleren. Het zou ook de koopkracht versterken, want wie netto meer verdient, gaat meer geld uitgeven in allerlei sectoren."Ā Ook koopkracht is voor Bart dus een belangrijk thema, al ervaart hij in zijn zaak nog geen problemen. "In onze sector hebben we het voordeel dat klanten zowel iets voor 50 cent, als iets voor 3.000 euro kunnen kopen."

"We leven in een goed en welvarend Belgiƫ", besluit Bart. "Dat dat zo mag blijven, in alle vrede en gezondheid, dat is het belangrijkste."

Bart, eigenaar van tuincentrum ā€˜De Molenā€™ in Moen (West-Vlaanderen)

Wendy uit Limburg: "Alles is veel duurder geworden"

AnaĆÆs viert vandaag haar eerste communie in het Limburgse Halen. Daar is er op het familiefeest voorlopig nog niet over politiek gepraat. Straks als iedereen een glaasje gedronken heeft, kan dat volgens Wendy, de mama van AnaĆÆs, nog veranderen.

Sommige mensen op het feest zijn totaal niet met politiek bezig, maar Wendy zelf ligt wel ergens wakker van. "De toekomst van mijn kind is voor mij het allerbelangrijkste", zegt ze. "Vooral over het financiƫle aspect maak ik me zorgen. Ik hoop dat ze het niet te moeilijk zal hebben."

Het is voor jongeren veel moeilijker om iets op te bouwen vandaag, dan toen ik jonger was

Wendy uit Halen (Limburg)

"De voorbije jaren is alles zo veel duurder geworden. De prijs van de winkelkar, bijvoorbeeld, is opeens de lucht in geschoten", gaat Wendy verder. "Als jongeren vandaag iets willen opbouwen, is dat veel moeilijker dan toen ik jonger was."

"Het is niet makkelijk om op eigen benen te staan. Ik maak me er echt zorgen over of mijn dochter later ook nog goed zal kunnen sparen, bijvoorbeeld. Alles samen is het opeens zo veel." Voor Wendy moet het leven na de verkiezingen dus vooral betaalbaarder worden.

Dit thema komt ook terug in De Stemtest. Geef hieronder je mening en kom te weten welke partij denkt zoals jij:

Wendy en dochtertje AnaĆÆs uit Halen (Limburg)

Marc uit Oost-Vlaanderen: "Meer en betere fietspaden"

De gemeente Beveren gaat vanaf januari fusioneren met buurgemeenten Kruibeke en Zwijndrecht. Die laatste gemeente behoort na deze fusie niet meer tot de provincie Antwerpen, maar tot Oost-Vlaanderen. Daarom lag de fusie een beetje gevoelig de afgelopen maanden, aldus Marc uit Beveren.

"Zwijndrecht zou liever op zichzelf staan, maar dat is eigenlijk niet te doen. Er moest wel een fusie komen", vertelt Marc. "Uiteindelijk is het een mooie fusie van Kruibeke, Beveren en Zwijndrecht geworden en ik denk dat we daar wel sterk mee staan."

Kinderen moeten vlot naar school kunnen gaan

Marc uit Beveren (Oost-Vlaanderen)

Toch ziet Marc ook nadelen in het groeien van zijn gemeente. "Het is echt een heel grote gemeente aan het worden", vertelt hij. "Daarom moet men echt inzetten op veiligheid. Kinderen moeten vlot naar school kunnen gaan. Er zijn al veel fietspaden aangelegd, maar daar is echt nog wel ruimte voor verbetering."

"Ik weet nog niet voor wie ik ga stemmen in juni, al is het zeker niet voor een extreme partij, maar veiligheid speelt daarbij echt wel een belangrijke rol voor mij."

Veiligheid gaat naast mobiliteit, uiteraard ook over criminaliteit. "Het is ook belangrijk dat de criminaliteit niet te veel uitbreidt natuurlijk, maar ik denk dat dat allemaal wel goed komt", besluit Marc.

Marc uit Beveren (Oost-Vlaanderen), de gemeente die gaat fusioneren met Zwijndrecht en Kruibeke

Meest gelezen