© BFM

Bisschoppenhoflaan voor de zoveelste keer onder water: “We lachen er ondertussen al mee”

Voor de zoveelste keer stond de Bisschoppenhoflaan donderdagavond onder water. Maar het einde van de miserie lijkt nu wel in zicht. “Eind deze maand zijn alle woningen op de nieuwe leiding aangesloten.”

sare

De werken om de laatste woningen van de Bisschoppenhoflaan aan te sluiten op de nieuwe waterleiding waren donderdag pas begonnen of het was alweer prijs. De arbeiders hadden ’s avonds nog niet zo lang afgerond toen de straat alweer blank stond. Voor de zoveelste keer in de laatste twee jaar.

“Acht keer in een jaar zelfs”, meent bewoner Jozef Dielen (72). Het exacte aantal is niet duidelijk maar sinds de zomer van 2016 verschenen er op de website van Gazet van Antwerpen al zeker zes artikels over waterleed op de drukke invalsweg in Deurne.

Stoel en hengel

© rr

“We lachen er ondertussen al mee”, zegt Martine Van Mechelen, verantwoordelijke van de afdeling Jules De Winter bij Phenix Printing in het ‘getroffen’ gebied. “De baas heeft hier voor de grap al een stoel en een hengel gezet. Gelukkig is het water niet binnengelopen, met al dat papier hier.”

De bewoners kunnen er ondertussen wel mee lachen, maar beheerder water-link zit toch behoorlijk verveeld met de opeenvolgende lekken op de Bisschoppenhoflaan. “Het is ons zorgenkindje”, geeft Chris Janssens van water-link toe. “De leidingen zijn er ondertussen allemaal vernieuwd en we zijn nu bezig met de laatste huizen aan te sluiten op de nieuwe leiding.” Werken die donderdag begonnen en aan het eind van de maand afgerond moeten zijn.

Tot dan zitten 32 huisnummers, en een veelvoud aan gezinnen, nog aangesloten op de oude leiding. “Donderdagavond is in die oude leiding een spontane breuk (de term die gebruikt wordt als de oorzaak niet direct duidelijk is, red.) ontstaan”, zegt Janssens. “We zijn nu bezig met de herstelling en hopen dat die vandaag (vrijdag, red.) afgerond is.”

De huizen aan de even kant van de Bisschoppenhoflaan, van 154 tot 218, zaten vrijdag zonder water. Op twee straathoeken werden tijdelijke kraantjes gezet om water te halen. Later kwamen er ook containers met drinkwater.

Omstreeks 17u vrijdagmiddag hadden alle bewoners terug water, alleen was het nog niet drinkbaar. Er zijn stalen genomen en pas nadat die geanalyseerd zijn kan het water terug drinkbaar verklaard worden.

Emmers vullen

Tot het water weer drinkbaar verklaard is, moeten de bewoners zich behelpen. “Dat zijn we ondertussen wel gewoon”, zegt Jozef Dielen. “Ik woon hier ondertussen veertig jaar, maar dit is een probleem van de laatste jaren. Die leiding is versleten.”

© rr

Dielen is dan ook opgelucht dat ze bijna op de nieuwe leiding aangesloten zijn. “Godzijdank”, luidt het. “Maar wat ik me wel afvraag is waarom ze ons niet ineens hebben aangesloten toen de leiding vervangen is. Nu duurt het niet alleen langer, maar moesten de stoep en het fietspad ook een keer extra opengelegd worden.”

Zelf ging hij al een emmer van tien liter vullen aan de hoek van de straat. “Maar dat gebruiken we niet voor alles, om koffie te zetten kies ik bijvoorbeeld toch voor flessenwater nu”, zegt hij terwijl hij met twee grote flessen van een oudere buurvrouw opnieuw naar de hoek loopt. “Eigenlijk besef je door hier te wonen wel af en toe wat voor een gemak het is dat water normaal zomaar uit de kraan komt.”