Direct naar artikelinhoud
nieuwsmedia

Streamingsdienst Netflix strikt Obama's voor films en series

Streamingdienst Netflix heeft een deal gesloten met voormalig Amerikaans president Barack Obama en zijn echtgenote Michelle. De Obama’s gaan de komende jaren voor Netflix films, series en documentaires maken over thema's die hen na aan het hart liggen.

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama en vroegere First Lady Michelle Obama .Beeld AFP

'We hopen een kans te kunnen geven aan de talentvolle, inspirerende en creatieve stemmen die voor meer medeleven en begrip tussen mensen kunnen zorgen en willen hen helpen om hun verhalen met de hele wereld te delen', verklaarde Barack Obama over de meerjarige samenwerking met de populaire streamingsdienst.  Michelle Obama prees weer het unieke platform dat Netflix volgens haar is. 'De dienst past op een natuurlijke manier bij het soort verhalen dat wij willen delen, en we kijken uit naar het begin van deze spannende samenwerking.’

Twitter bericht wordt geladen...

De voormalige president en vroegere First Lady zijn een eigen bedrijf begonnen, Higher Ground Productions, waarmee ze de programma's voor Netflix zullen maken. Daarvoor gaan ze nu ook producers aanwerven. De eerste resultaten van de samenwerking met de Obama's zouden op z’n vroegst in 2019 te zien zijn.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN zouden de Obama's niet alleen achter de schermen gaan werken voor de streamingsdienst, maar ook voor de camera, in de rol van gastheer en gastvrouw of als moderators. Een mogelijk programma-idee is een talkshow waarin Obama kwesties als gezondheidszorg, klimaatverandering en immigratie zou kunnen behandelen. Zijn vrouw zou thema’s behandelen als de strijd tegen obesitas, waarvoor zij zich tijdens haar periode in het Witte Huis ook inzette. De talkshow zou volgens The New York Times nadrukkelijk niet bedoeld zijn om conservatieve critici of de huidige Amerikaanse president Donald Trump aan te vallen.

Obama filmt met een motion capture-camera.Beeld Pete Souza

Het was al een tijdje duidelijk dat Netflix Barack en Michelle Obama wilde inlijven. Ook Amazon en Apple waren in de race voor de exclusieve rechten op de Obama’s. Dat uiteindelijk de keuze op Netflix is gevallen lijkt vooral te maken te hebben met het veel grotere bereik van de streamingsdienst, dat wereldwijd ruim 118 miljoen abonnees heeft. Amazon Prime Video is vooral populair in de Verenigde Staten, terwijl de videodienst van Apple nog niet in de lucht is.

Streamingsdienst Netflix strikt Obama's voor films en series
Beeld Pete Souza

Memoires

De deal met Netflix is niet de eerste die de Obama's hebben ondertekend sinds ze begin 2017 het Witte Huis verlieten. Eerder kondigde uitgeverij Penguin Random House aan dat het de memoires van zowel Barack als Michelle Obama zou publiceren. Penguin Random House gaf geen verdere details over het contract met de Obama's, die naar verluidt een recordbedrag van 60 miljoen dollar zouden krijgen voor beide boeken.

Ook hier was uitgever Penguin Random House beslist niet de enige geïnteresseerde voor de exclusieve rechten op de memoires. HarperCollins en Simon & Schuster dongen eveneens mee naar Obama, die eerder bestsellers als Dromen van mijn vader en De herovering van de Amerikaanse droom schreef.