Het is nog niet duidelijk hoe de heropgebouwde Notre-Dame er zal uitzien. © Photo News

Belgen azen op de Notre-Dame

Nu het geld en de wil er zijn om de Notre-Dame zo snel mogelijk te renoveren, lonken Belgische bedrijven richting Parijs. Zij bereiden hun dossiers al voor. En ook kunstenaar Wim Delvoye roert zich. “Op basis van de jarenlange verdieping in de gotische bouwstijl voel ik mij ten zeerste geroepen bij te dragen.”

Chris Snick

Vlaanderen telt maar een handvol bedrijven als het gaat over renovatie en restauratie van monumenten. “Het is nu eenmaal een nichemarkt én zeer gespecialiseerd werk”, zegt Jan De Moor van Artes Woudenberg in Brugge. Zijn bedrijf werkt momenteel aan het bezoekerscentrum van de Gentse Sint-Baafskathedraal én renoveert ook de enkele jaren geleden afgebrande kerk van Westkapelle. “Natuurlijk kijken wij nu ook naar Parijs. We zullen de Franse overheid en de met de werken belaste architect aanschrijven en uitnodigen op onze werf in Westkapelle. Zodat ze onze expertise kunnen zien en we hen ook kunnen tonen welk effect een dergelijke brand heeft op een monument. De hitte zorgt ervoor dat de oude stenen barsten vertonen, het is dus meer dan alleen maar een dak vernieuwen. Wij hebben die ervaring nu, dus is het logisch dat we onze diensten aanbieden voor de Notre-Dame.”

Klokkenstoel

Het West-Vlaamse Group Monument denkt er net zo over. “Als er een openbare aanbesteding is, dienen we zeker een dossier in”, zegt directielid Ghislain Claerbout. “Ook wij hebben de ervaring, onder meer met de Notre-Dame waar we al werken verrichtten aan onder andere de klokkenstoel.”

Het Gentse bouwbedrijf Denys mikt dan weer eerder op de beeldhouwwerken voor de Notre-Dame. In De Tijd verklaart CEO Johan Van Wassenhove dat hij kans ziet voor Belgische bedrijven in het doorgaans chauvinistische Frankrijk. “Omdat de grote Franse aannemers hun handen vol hebben met omvangrijke projecten, zullen ze wel hulp uit het buitenland moeten inschakelen.”

Bij Artes Woudenberg verwachten ze wel dat het nog even zal duren voor de werken echt kunnen starten. “Er zal zeker nog een jaar studiewerk aan voorafgaan.”

Het is namelijk ook nog niet duidelijk hoe de heropgebouwde Notre-Dame er zal uitzien. Voor de vervanging van de afgebroken toren wordt er bijvoorbeeld een internationale architectuurwedstrijd georganiseerd. En ook daar gooit een Belg zich in de strijd. Kunstenaar Wim Delvoye liet weten dat hij zal deelnemen. “Op basis van de jarenlange verdieping in de gotische bouwstijl voel ik mij ten zeerste geroepen bij te dragen aan de heropbouw van dit monument”, zegt Delvoye in een persbericht.