reeks Landinwaarts

Waarom willen zoveel burgers op 9 juni een radicale keuze maken? Op zoek naar de wortels van het onbehagen

© Ivan put

De voorbije weken trokken reporters van De Standaard door het land om met mensen te praten over politieke pijnpunten. Van Lendelede tot Verviers, van Schilde tot Vresse-sur-Semois. Elke zaterdag brachten ze verslag uit over een plek waar het vertrouwen wankelt of kantelt.


West-Vlaanderen

Langs het Ventilus-tracé sluimert het ongenoegen: “Niemand is komen luisteren”In West-Vlaanderen, ver van Brussel en Antwerpen, komen de hoogspanningskabels van Ventilus. Burgers, boeren en bedrijfsleiders langs het tracé maken zich zorgen om hun gezondheid, de waarde van hun huis en het landschap. Maar ze voelen zich door de politiek “uitgespuwd”. “In Brussel denkt men: ‘Ach laat die domme West-Vlaamse boerkes maar prutsen’. Geloof mij, dat zal zich wreken. Het effect op de verkiezingen wordt enorm.”

Lees de reportage


Verviers

© Kristof Vadino

Drie jaar na de waterbom: “Veel mensen hier zijn tegen alles”De littekens van de overstromingen, de werk- en uitzichtloosheid (22 procent van de kinderen groeit op in een gezin waar geen inkomen uit arbeid is), het politieke gekronkel: er is veel wat de inwoners van Verviers naar de extremen kan duwen. Maar de PTB rekent zich maar beter niet rijk, gelatenheid en deceptie heersen. “Mijn stem zal het verschil niet maken.”

Lees de reportage


Bilzen

© Fred Debrock

Vijf jaar na de brand in het asielcentrum: “We hebben niets tegen vreemden, maar hier horen ze niet”Bijna vijf jaar geleden brak in Bilzen brand uit in wat een asielcentrum moest worden. Vandaag heerst er opluchting omdat de vluchtelingen nooit kwamen. Toch blijft migratie hier, ver van Brussel, de gedachten beheersen en verdelen. “In Bilzen is het nu nog stil en rustig, in Hasselt is het al wat ruwer en drukker, in Leuven is dat nog erger. In Brussel of Antwerpen komen wij nooit, daar liggen die mensen overal.”

Lees de reportage


Schilde

© Sebastian Steveniers

De meest rechtse gemeente: “Veel zorgen hebben we niet, hier in ons reservaat”Je kunt goed leven in Schilde, in de groene rand van Antwerpen. De villa’s kosten er tot 8,9 miljoen euro, aan de kreeftenwinkel staan Lamborghini’s en de natuur is wulps. Veel inwoners zijn ondernemers. Maar ook hier borrelt het ongenoegen op. In 2019 haalde de N-VA 50,8 procent, maar de strijd met uiterst rechts dreigt bits te worden. “Hier gaat het goed, maar in België gaat echt alles fout.”

Lees de reportage


Vresse-sur-Semois

© Gert Jochems

In de groene long van het land: “Magnette is briljant, maar wat heeft hij nu al verwezenlijkt?”Niet heel Wallonië stemt rood. In Vresse-sur-Semois vinden velen het onbegrijpelijk dat mensen een uitkering krijgen en niet hoeven te gaan werken. “Ik schaam me voor de Belgische politiek, voor de PS en al die stakingen.” Onder het groene landschap sluimeren blauwe kiesintenties.

Lees de reportage


Schaarbeek

© Kristof Vadino

De luidste roepers winnen het pleit: “Er is te veel boven de hoofden van mensen beslist”

De coronacrisis stak de lont in het kruitvat, een plan voor verkeersluwe wijken deed de boel ontploffen. Sindsdien viel Schaarbeek, de grootste gemeente van het land, tevens een van de armste, ten prooi aan extreme polarisatie en antipolitiek. Twee jaar lang al draaien gemeenteraadszittingen er uit op onverholen scheldpartijen van schreeuwende burgers die vanop de publieks­tribunes de meerderheid de mond snoeren.“De mensen zijn bang om hier nog te komen shoppen.”

Lees de reportage.