Afvalverwerking

Ivago is de ontploffingen beu: vijf euro voor wie fles lachgas binnenbrengt

© mdd

De Gentse afvalbeheerder Ivago start met een proefproject: wie een fles lachgas inlevert in een recyclagepark, krijgt vijf euro. “Want als ze in onze verbrandingsovens belanden, kunnen ze tot gevaarlijke en dure ontploffingen leiden.”

Max Dedulle

Lachgas wordt al lang gebruikt in onder meer de medische wereld en in de horeca, maar steeds vaker als drug. Vooral jongeren vullen er ballonnen mee om het gas daarna te inhaleren. Dat is niet zonder gevaar, want het kan leiden tot zuurstoftekort. Maar ook de flessen waarin het lachgas wordt verpakt, veroorzaken grote problemen.

“Ze belanden te vaak op het openbaar domein, of in openbare vuilnisbakken”, zegt de Gentse schepen van Netheid Bram Van Braeckevelt (Groen). “Daarna komen ze in de afvalenergiecentrale terecht. Als er dan nog een restje gas in zit, kunnen ze ontploffen. Dat veroorzaakt al snel tienduizenden euro’s aan schade aan de verbrandingsoven, en een lange stilstand. Bovendien is die ontploffing gevaarlijk voor de medewerkers: zo’n fles is loodzwaar.”

Dat soort ontploffingen komt steeds vaker voor: in 2023 ging het zelfs om een honderdtal incidenten. Reden genoeg voor Ivago om een campagne op te starten. Wie een lachgasfles ziet liggen, wordt gevraagd om die binnen te brengen in het recyclagepark. In ruil krijgt u vijf euro op uw Ivago-rekening, die u dan kan gebruiken voor bezoeken aan het recyclagepark of voor de ophaling aan huis.

Proefproject

Het gaat om een proefproject, zegt Van Braeckevelt, dat voorlopig loopt tot september. “Dit kost ons natuurlijk wel iets, maar nog altijd veel minder dan de schade die zo’n fles kan veroorzaken.” Voor alle duidelijkheid: het extra ‘statiegeld’ geldt alleen voor de grote flessen, niet voor de kleine metalen ampules die wielrenners bijvoorbeeld ook al eens gebruiken om hun banden op te pompen. Die mogen gewoon bij het PMD, terwijl de grote flessen bij het klein gevaarlijk afval moeten.

In september startte Ivago al met het extra controleren van de sluikstortophalingen. Het personeel verzamelt de cilinders apart, waarna een gespecialiseerde inzamelaar ze komt ophalen.