In de stal stonden een 250-tal jonge schapen.
Foto: VRT NWS

150-tal schapen omgekomen bij hevige uitslaande brand in boerderij in Geel: "Voelen ons enorm gesteund door stadsbestuur en buren" 

In een schapenboerderij in Geel heeft maandagavond een hevige uitslaande brand gewoed in een stal met een 250-tal schapen. De brandweer kon zo'n 100 dieren redden. "De dieren die het overleefd hebben maar verbrand zijn, zullen het volgens de dierenarts halen", zegt Kemp vzw-directeur Maarten D'hondt.

De brand is maandagavond ontstaan in een stal van de schapenboerderij van Kemp vzw aan Platbos in Geel. Die vzw zet de schapen onder meer in voor begrazingsprojecten in de Kempen, maar een deel van de dieren dient ook voor verkoop. "De schapen met bruine vlekken op hun vacht die levend naast de stal staan, zijn verbrand", zegt directeur Maarten D'hondt.

"De hitte was enorm. De overlevende dieren zijn vanmorgen allemaal nog eens nagekeken. Straks gaan die allemaal naar een andere locatie om ze verder te verzorgen. De dieren die niet gewond raakten, gaan naar een wei waar ze kunnen bekomen."

Dit is de enige stal die we hebben dus we moeten dringend op zoek naar een nieuw onderkomen voor onze dieren

Directeur van Kemp vzw Maarten D'hondt
De aangeslagen directeur van Kemp vzw Maarten D'hondt hoopt dat zoveel mogelijk schapen hun verwondingen overleven.
Foto: VRT NWS

"We zijn een kleine vzw met heel weinig middelen", vertelt Maarten D'hondt. "We hebben geen reserve. Een deel van de kudde was bedoeld om te verkopen maar die dieren zijn in de brand gebleven. Gelukkig krijgen we steun van de stad en verschillende buren hebben al aangeboden om ons te helpen. We gaan door."

De hitte in de stal was enorm en heeft alles in de as gelegd.
Foto: Kemp vzw

"Het hooi en de brandstof in de stallen hebben de brand natuurlijk versneld", zegt burgemeester van Geel Vera Celis (N-VA). "De vrouw in de aanpalende woning heeft de hulpdiensten meteen kunnen verwittigen, maar het ging zo snel dat ze eigenlijk alleen maar kon toekijken."

"Voor de eigenaars van de stal is het een heel emotionele gebeurtenis", zegt Celis. "Er zijn gelukkig geen mensen gewond geraakt, maar iedereen moest op afstand blijven en enkel de brandweer kon nog zoveel mogelijk dieren redden."

Uit respect voor de dieren worden de kadavers van de schapen bedekt met een zeil.
Foto: VRT NWS

Dierenarts Danny Coomans werd maandagavond opgeroepen. "Toen ik aankwam, hadden de hulpdiensten de poorten van de stallen al opengezet. Enkele dieren konden zo ontsnappen aan de brand. Andere waren zwaar verbrand, sommige geraakten zelfs niet meer recht."

"8 lammeren waren te hard aan het afzien, die hebben we laten inslapen om hen uit hun lijden te verlossen. Ik ben zelf wel niet in de stallen gegaan, omdat er te veel rook hing. Alle dieren in de stallen zouden overleden zijn, vertelde de brandweer me."

Sommige schapen waren zo zwaar verbrand dat ze niet meer recht geraakten

Dierenarts Danny Coomans

"Een 10-tal andere schapen waren bevangen door de rook en raakten gewond aan de kop. Die hebben we pijnstillers gegeven, ze worden goed opgevolgd." 

De Civiele Bescherming is dinsdag ook ter plaatse om bepaalde afgebrande onderdelen van de schapenstal te ontmantelen.

De rookpluim was tot in Turnhout te zien.
Foto: VRT

Meest gelezen