De sensor moet blessures helpen vermijden.
Foto: OnTracx

Nieuwe sensor meet belasting tijdens het lopen: "Laat iedereen toe om gouden zone te vinden"

Onderzoekers aan UGent hebben een methode ontwikkeld waarmee je tijdens het lopen op een eenvoudige manier de belasting op pezen, gewrichten en botten kan meten. Op die manier kunnen blessures vermeden worden. Het systeem werkt met algoritmes en een sensor, en wordt vanavond voorgesteld op een lanceringsevenement in Gent. "De belasting bij het lopen kan enorm verschillen van persoon tot persoon." 

De uitvinding heet 'OnTracx' en is ontwikkeld door een spin-off van de Gentse universiteit. Het is de bedoeling om de belasting te kunnen meten op bijvoorbeeld enkels, knieën en onderbenen en zo blessures te voorkomen. 

Lopers of joggers die opbouwen naar een bepaald evenement of die terugkomen na een blessure maken vaak de fout dat ze te snel (weer) willen opbouwen. Dat vertelt Senne Bonnaerens, samen met Rud Derie en Kristof De Mey mede-oprichter van OnTracx.

Heel wat factoren spelen mee

Die belasting is specifiek voor iedere persoon en kan je niet altijd opmaken puur op basis van je trainingsschema en het aantal kilometers. Dat komt omdat naast afstand ook andere factoren meespelen zoals schoenen, loopstijl, snelheid en de ondergrond.

Die maken dat sommige sporters sneller dan ze zouden denken in de gevarenzone voor blessures belanden. De ene gaat ook meer belasting aankunnen dan de andere. 

Onlangs liep ik samen met een collega hetzelfde rondje aan de Watersportbaan, toch bleek er 35 procent verschil in belasting

Senne Bonnaerens, medestichter OnTracx

Hoe persoonsgebonden de belasting kan zijn, blijkt uit volgende anekdote. "Onlangs ging ik lopen met een collega aan de Watersportbaan. We liepen naast elkaar dezelfde afstand, op dezelfde ondergrond en met dezelfde snelheid. Toch bleek er achteraf 35 procent verschil in belasting te zijn", schetst Bonnaerens.

"Dat kan verklaard worden door een combinatie van factoren zoals loopstijl, schoenen en ondergrond, maar onder meer ook door de manier waarop het lichaam dergelijke krachten verwerkt."  

In eerste instantie blessurepreventie

Het is de bedoeling van de nieuwe sensor om de belasting heel nauwgezet in kaart te brengen en bij te houden, want meten is weten. "De wearable bevestig je om je onderbeen, net boven de enkel. Die staat in contact met een app. Zo zal je je belasting precies kunnen opvolgen, en stapsgewijs kunnen opbouwen op basis van je belasting", zegt Bonnaerens.

De belasting op gewrichten zoals enkels en knieën en op de pezen kan in kaart worden gebracht, net zoals die op het onderbeen waar het risico voor bijvoorbeeld een stressfractuur bestaat.  

Te snel terugkomen na blessure zou tot het verleden moeten behoren. "Je krijgt informatie per loopsessie, maar ziet ook de totaal opgebouwde belasting. Zo kan je zelf meevolgen hoe de belasting verloopt."

Op termijn zou elke loper zijn of haar gouden zone qua belasting moeten kunnen vinden

Senne Bonnaerens (medestichter OnTracx)

In eerste instantie zal de focus liggen op sporters die al een blessure hadden of wel vaker geblesseerd zijn. "Zo willen we ook de belasting op het zorgsysteem verminderen", zegt Bonnaerens.

In een latere fase hopen de makers dat het systeem heel breed uitgerold raakt, "zodat elke persoon zijn of haar gouden zone kan vinden bij het lopen. Het hoogste risico zit bij mensen die zich hoog belasten en weinig belasting aankunnen." 

De belasting wordt uitgedrukt in G-krachten. Je kan het een beetje vergelijken met de Formule 1, waar ze bijvoorbeeld in bochten G-krachten op het lichaam ondervinden. Het verschil is dat bij het lopen de piekbelasting veel hoger ligt, maar dan wel telkens voor kortere tijd. Het gaat dan om milliseconden, maar de belasting komt bij elke stap terug. 

Meetsystemen

OnTracx is niet de eerste toepassing om loopbelasting te meten. "In de VS bestaat er al een app om loopbewegingen te meten, maar die focust zich vooral op de wattages die je produceert. Het is vooral prestatiegericht, op basis van een sensor bevestigd rond de veters. Wij pakken het anders aan, vanuit het oogpunt van blessurepreventie."

Er is ook RunEASI, een systeem ontwikkeld in Leuven. Het kijkt onder meer naar hoe iemand loopt, naar de optimale loopbeweging, om lopers "biomechanische inzichten op maat" te verschaffen.

Senne Bonnaerens was eerder ook als UGent-onderzoeker werkzaam rond dit thema. Onlangs gaf hij op het Flanders Technology and Innovation (FTI)-festival een lezing over de nieuwe toepassing

Foto: OnTracx

Meest gelezen