Luister naar

'Politieke aardverschuiving in Zuid-Holland'

Nieuws
Forum voor Democratie is als grote winnaar van de Statenverkiezingen in Zuid-Holland uit de bus gekomen. De partij gaat, op basis van voorlopige uitslagen, van nul naar tien zetels, en neemt daarmee het stokje over van de VVD, als grootste partij.
donderdag 21 maart 2019 om 02:39

Den Haag

Nu Forum voor Democratie de grootste wordt in Zuid-Holland, levert de VVD levert een zetel in. GroenLinks en Denk boeken winst met twee zetels. De PVV levert vier zetels in, het CDA drie. De SP keldert met drie zetels. D66 levert twee zetels in, SGP raakt een zetel kwijt, terwijl de PvdA, CU, PvdD en 50Plus gelijk blijven.

Muisstil werd het in Provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag, toen de exitpoll van de provincie werd bekendgemaakt. Een voor een krijgen partijen te horen dat ze zetels verliezen. Aanwezigen reageren geschokt als op basis van de exitpoll bekend wordt dat de PVV van acht naar vier zetels ging. ‘Wáár gaan al die zetels dan naartoe?’ roept een vrouw wanhopig. Door de zaal klinken verbaasde reacties op de winst van Forum voor Democratie. ‘Ongelooflijk’, roept een man.

Floor Vermeulen, lijsttrekker van de VVD in Zuid-Holland, spreekt van een ‘politieke aardverschuiving’ in de provincie. ‘Knap van Forum voor Democratie om zo’n enorme klapper te maken. Maar de VVD heeft het ook goed gedaan, ik ben best tevreden’, zegt hij op basis van de voorlopige uitslagen. Nu de PVV qua zetels is gehalveerd, moet de partij dus zijn best doen zich nog meer te bewijzen, vindt PVV-lijsttrekker Henk de Vree. ‘Maar we zijn er nog.’

Forum voor Democratie is niet aanwezig tijdens de uitslagenavond in Provinciehuis Zuid-Holland. Vreemd, merken aanwezigen op. Maar dat de partij zo veel winst zou boeken, werd niet verwacht. Onder het genot van een hapje, drankje en jazzmuziek praten mensen na over de voorlopige uitslag, die vooral ‘teleurstellend’ wordt genoemd.

gedatet

Commissaris van de Koning, Jaap Smit, zei aan het begin van de uitslagenavond dat mensen te veel voor lief nemen als het gaat om de verkiezingen in de provincie. ‘Alsof democratie uit de lucht komt vallen. Nee, daar hebben mensen voor gevochten.’ Volgens hem zien mensen het belang van het werk van de provincie en de inrichting van de directe omgeving niet in. ‘Zuid-Holland is met 3,6 miljoen inwoners de meest dichtbevolkte provincie van Nederland. Een provincie met veel industrie, maar ik geniet ook veel van het groen.’ De commissaris had woensdag ‘gedatet’ met drie jongeren uit Vlaardingen, Gouda en Bleiswijk, om samen met hen naar een stembureau te gaan. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'