Luister naar

Van Dijk vecht voor plaats op markt digitaal lesmateriaal

Nieuws
De grootste leverancier van schoolboeken, Van Dijk Educatie, voelt zich buitenspel gezet door de katholieke onderwijsstichting Carmelcollege en daagt die – voor de derde keer – voor de rechter. De aanbesteding van lesmethoden door de grote scholenkoepel zou niet eerlijk zijn verlopen.
redactie nd
vrijdag 15 maart 2019 om 12:47

Kampen

Carmel koopt jaarlijks lesmateriaal in voor 38.000 leerlingen van ruim vijftig scholen. De koepel wil papieren boeken in het voortgezet onderwijs zo veel mogelijk vervangen door digitaal onderwijsmateriaal.

Het is gebruikelijk dat de aanbesteding van die lesmethoden, waarvoor de overheid 320 euro per scholier beschikbaar stelt, loopt via schoolboekendistributeurs als Van Dijk Educatie. Dat het bedrijf nu door Carmel wordt gepasseerd, omdat digitale methodieken het eenvoudiger maken rechtstreeks te onderhandelen met uitgevers, ervaart de distributeur als onrechtvaardig.

De aanbestedingswet stelt dat elke geïnteresseerde gelijke kansen moet hebben zich in te schrijven voor een opdracht. Volgens Van Dijk lag nu op voorhand al vast dat de uitgevers Malmberg, ThiemeMeulenhoff en Noordhoff de belangrijkste opdrachten zouden krijgen van de scholenkoepel. De advocaat van de distributeur eist daarom dat de aanbesteding wordt teruggedraaid en opnieuw uitgevoerd.

lichtere schooltassen

De door Carmel gewenste digitalisering van onderwijsmethoden moet niet alleen lichtere schooltassen opleveren, maar ook methoden die gemakkelijker kunnen worden aangepast aan de actualiteit, sneller en flexibeler worden gebruikt door docenten en beter toegespitst op de persoonlijke capaciteiten van scholieren.

Het is niet de eerste keer dat de verlangde omslag het Hengelose Carmelcollege en Van Dijk Educatie, dat toebehoort aan het Brits-Amerikaanse investeringsfonds Towerbrook, in de rechtszaal samenbrengt. In 2016 spande de distributeur een kort geding aan nadat Carmel op een paar scholen experimenteerde met digitale methoden voor wiskunde en biologie. Recent, na de bekendmaking van de voorlopige gunning voor de huidige aanbesteding, stapte Van Dijk opnieuw naar de rechter. Die wees de eis af, waarna het bedrijf een hoger beroep aanspande dat momenteel nog loopt.

Barent Momma, bestuursvoorzitter van Van Dijk-moederbedrijf TLN, noemt het vonnis in een persverklaring onduidelijk en te mager. ‘Er is niet inhoudelijk ingegaan op onze rechtsvragen. Onweersproken kan dit vonnis nadelige gevolgen hebben voor het onderwijs.’ Digitalisering van lesmethoden juicht Van Dijk Educatie volgens hem juist toe: ‘Wij lopen voorop in innovatie en gepersonaliseerd leren. Wij kunnen dus prima leveren wat Carmel vraagt op een efficiënte en betaalbare manier.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.