Boeing-ramp biedt kans aan China

Nieuws
Luchtvaartmaatschappijen die twijfelen over de aanschaf van vliegtuigen bij het Amerikaanse Boeing, kunnen behalve voor de Europese rivaal Airbus ook kiezen voor het Chinese staatsbedrijf Comac.
anp
vrijdag 15 maart 2019 om 03:00
Een vliegtuig van het bedrijf Comac.
Een vliegtuig van het bedrijf Comac. afp

Peking

Dat bedrijf heeft met de C919 een sterke troef in handen als alternatief voor de Boeing 737 MAX, maar ook voor de Airbus A320neo.

Volgens Comac zijn wereldwijd inmiddels 800 C919’s besteld. Het vliegtuig biedt plaats aan circa 170 passagiers. China nam volgens kenners een ambitieuze gok om vanuit het niets een luchtvaartindustrie op te bouwen. Het wil de greep van westerse bedrijven op die industrie verbreken. China was na de vliegramp van zondag in Ethiopië een van de eerste landen die hun luchtruim sloten voor de Boeing 737 MAX. Chinese maatschappijen waren vorig jaar goed voor 14 procent van de Boeing-omzet.

Met zeker tien maatschappijen wereldwijd die twijfelen over hun eerdere bestelling bij Boeing liggen er kansen voor Comac, menen kenners. Alleen al in China zullen de komende twintig jaar zo’n 9000 nieuwe toestellen nodig zijn, waarvan het leeuwendeel geschikt moet zijn voor korte en middellange afstanden.

Naast de C919 werkt China samen met het Russische United Aircraft Corp aan de CR929, die ook op langere vluchten kan worden ingezet. Ook bouwt Comac een trainingscentrum voor onderhoudstechnici, stewards en andere medewerkers.

spionage

De motoren van de C919 zijn van CFM International, een samenwerking tussen het Amerikaanse General Electric en het Franse Safran. China heeft zelf nog niet de capaciteit om motoren voor commerciële vliegtuigen te ontwerpen en produceren. De technologie die met de productie van motoren is gemoeid, vormt de kern van een recente rel tussen China en de VS over vermeende spionage. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.