Luister naar

Kees van der Staaij voert balanceeract uit tijdens Nashvilledebat

Nieuws
De Tweede Kamer heeft geen enkel begrip voor de uitleg van SGP-leider Kees van der Staaij over de Nashvilleverklaring. Zijn claim om ruimte voor een ­bijbelse uitleg van wel homo zijn, maar niet doen, vindt geen gehoor.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
donderdag 16 mei 2019 om 20:59
Kees van der Staaij (midden) in debat met, minister Ingrid van Engelshoven (links) tijdens debat over de lhbti-monitor 2018 en de Nashvilleklaring.
Kees van der Staaij (midden) in debat met, minister Ingrid van Engelshoven (links) tijdens debat over de lhbti-monitor 2018 en de Nashvilleklaring. anp / Bart Maat

Den Haag

Alle ogen waren gericht op SGP-leider Kees van der Staaij, tijdens het Nashville-debat, donderdag in de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Khadija Arib voelde aan dat Van der Staaij, met zijn ‘vermeende handtekening’ onder de omstreden verklaring, de ‘uitverkorene’ van zijn collega’s zou zijn om hem de nieren te proeven. Die voorspelling kwam uit. Meer dan een halfuur werd Van der Staaij zeer kritisch bevraagd.

Eerst mocht hij zijn inbreng leveren. Daarin probeerde hij een evenwicht te zoeken tussen begrip voor de ­personen die zich in hun geaardheid gekwetst voelden door de Nashville­verklaring, én vasthouden aan bijbelse noties. Met daarin een visie op het huwelijk van man en vrouw en seksualiteit als beleving bínnen het huwelijk. De SGP’er vertelde dat hij, na de ophef over de verklaring, veel gesprekken met lhbti’ers heeft gevoerd. Wat hem daarin raakte, was de gekwetstheid van sommigen. ‘Die ontmoetingen waren ook om een andere reden waardevol. Ik leerde ervan hoezeer echte zelfaanvaarding, het er mogen zijn zoals je bent, voor velen een enorme opgave is.’

Reden om nog zorgvuldiger je woorden te kiezen, zei hij. Van der Staaij erkende dat de tekst van de verklaring ‘hier en daar niet helder’ was. Bijvoorbeeld over de indruk dat homoseksuele geaardheid ‘genezen’ kan worden.

Bij de Kamerleden van andere fracties was voor zijn balanceeract niet veel begrip. Vera Bergkamp (D66) wierp de SGP’er voor de voeten dat hij, met zijn visie op de Bijbel, tegen jonge homo’s zegt dat ze geen uiting mogen geven aan hun geaardheid.

‘Dat is kwetsend en beschadigend, vooral voor jongeren, want je mag dan niet zijn, wie je bent.’ Volgens Van der Staaij mag het feit dat iemand zich gekwetst voelt geen argument zijn bepaalde religieuze ‘opvattingen de mond te snoeren’. Het feit dat ’seksuele begeerten en verlangens niet altijd verwezenlijkt hoeven te worden, ook niet door ongetrouwde mannen of vrouwen, is niet per se kwetsend’, verweerde Van der Staaij zich. Bergkamp wees hem op de nood van christelijke lhbt-jongeren, die ‘de zonde van zich af moeten werpen. Waarom laat u die jongeren niet met rust?’

grote moeite

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz-Siderius hield Van der Staaij voor dat opkomen voor gelijke rechten iets anders is dan het uiten van een visie. ‘Ik verwacht van u dat u de rechten van anderen respecteert. Ik heb grote moeite met uw betoog.’ Een bijbelse visie die het homohuwelijk afwijst, is volgens haar ‘per definitie anti-homo’.

Femke Merel van Kooten-Arissen (PvdD) kon er met haar verstand niet bij dat de opvatting dat je wel lhbti mag zijn, maar het niet mag doen, strijdig is met de gedachte dat God liefde is en niemand uitsluit. Van der Staaij: ‘Ik onderschrijf van harte dat God liefde is, maar ontken dat dat in strijd is met mijn betoog. God heeft de mens ook leefregels gegeven, waar hij gelukkig van wordt’, zei de SGP’er. Minister Ferdinand Grapperhuas (Justitie) zei dat hij ‘als christen zich aangesproken voelde’ door Van Kooten-Arissen.

Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) zei dat ze in gesprek is geweest met christelijke lhbti’ers. ‘Ik merkte daar de geraaktheid door de Nashvilleverklaring. In veel kerken is er een goede dialoog gaande, die moeten we door die verklaring niet laten verstoren.’ Van Engelshoven zei dat ze ‘alert’ zal zijn op een eventuele jongerenversie van de Nashvilleverklaring. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.