© Imagedesk / Jesse Willems

Aantal ongevallen met vuurwerk stijgt: “Steek het niet zelf af, laat het over aan professionals”

Het aantal ongevallen met vuurwerk is in 2018 bijna verdubbeld ten opzichte van twee jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Brandwonden. Brandweerkorpsen roepen op om zelf géén vuurwerk af te steken tijdens eindejaar, maar naar het vuurwerk van de gemeente of van de stad te gaan kijken.

dvd

Uit de cijfers van de Stichting Brandwonden blijkt dat in 2018 al 87 mensen een lichamelijk letsel opliepen ten gevolge van een ongeval met vuurwerk. In 2016 waren dat nog maar 48 mensen. “Het aantal slachtoffers jonger dan 16 jaar is in diezelfde periode zelfs verdrievoudigd, van 4 naar 13”, zeggen verschillende brandweerzones in een gezamenlijk persbericht. “Verwondingen aan de ogen (27%) en het gezicht (24%) komen het meest voor. Op de derde en vierde plaats staan verwondingen aan de handen en vingers. Het aantal slachtoffers dat diende een operatie te ondergaan is eveneens verdubbeld. Het gaat dan vooral om oogchirurgie.”

Omdat de hulpdiensten elk jaar met dergelijke ongevallen geconfronteerd worden, roepen de verschillende brandweerzones - waaronder ook de brandweerzones Antwerpen, Rivierenland, Kempen en Taxandria - op om dit jaar niet zelf vuurpijlen af te steken op oudejaarsavond. “Vuurwerk kan je niet alleen levensgevaarlijk verwonden, het kan ook brand veroorzaken. Wanneer vuurwerk op brandbaar materiaal, zoals een rieten dak of plastic koepel, terechtkomt, kan het een heel huis in lichterlaaie zetten”, klinkt het.

“Naast de feestvierders die zelf vuurwerk ontsteken, lopen kinderen, reinigingsdiensten van de gemeente of gewone voorbijgangers die de dag nadien rondslingerend afval van vuurwerk oprapen hetzelfde gevaar. Ook restafval van niet-ontploft vuurwerk veroorzaakt ernstige verwondingen met blijvende letsels en littekens. Het gevaar op ontploffen blijft, zelfs uren na het afsteken. In veel gemeenten is het afsteken van vuurwerk bovendien verboden of strikt gereglementeerd tijdens oudejaarsnacht.”

Evenementen

De brandweerzones roepen op om vuurwerk over te laten aan professionals. “Steeds meer gemeenten en steden organiseren een feestelijk evenement, al dan niet met vuurwerk, om samen met hun inwoners knallend het nieuwe jaar in te luiden. Deze shows zijn professioneel georganiseerd en voldoen aan alle veiligheidsvereisten.”

De brandweer geeft ook nog enkele andere tips om het veilig te houden tijdens de eindejaarsfeesten. Zo geeft u best uw kerstboom voldoende water, omdat een droge boom erg brandgevoelig is. Kaarsen blijven best op een veilige afstand van brandbare materialen. De brandweer raadt ook aan om ledverlichting te gebruiken en de bedrading te controleren. Wie fondue of gourmet op het menu heeft staan, kijkt best ook na of er niemand over het elektriciteitssnoer kan struikelen.

En tot slot is het ook een goed idee om een blusdeken in huis te halen en een rookmelder in de buurt van de kerstboom te hangen.