© LocalFocus

KAART. Antwerpenaar met liefdesverdriet gevat na helse achtervolging op E313 en E314

Een 48-jarige Antwerpenaar kreeg woensdag een gevangenisstraf van twee jaar en een levenslang rijverbod omdat hij een politievoertuig in volle snelheid op de E314 in Maasmechelen ramde tijdens een helse achtervolging. De man, bij wie de stoppen doorsloegen na een relatiebreuk, had eerder die dag een voertuig gestolen aan het station in Tongeren, en dat terwijl hij een rijverbod van negen maanden had lopen. Bekijk hier een reconstructie op kaart van de helse achtervolging.

ShDe, doro

Wat een romantisch uitje moest worden, eindigde in een relatiebreuk. De man reisde van Antwerpen naar Tongeren om een weekje bij zijn vriendin te logeren. Toen die een einde maakte aan hun relatie, sloegen zijn stoppen door. In café Rembrandt op de Veemarkt in Tongeren dronk hij zich naar eigen zeggen lazarus. Bovenop de ontelbare pinten, nam hij antidepressiva.

(Lees verder onder de kaart)

Draaiende motor

De ochtend nadien, op 3 maart van dit jaar, deden de ruimingsdiensten hun best om de omgeving rond het station in Tongeren sneeuwvrij te maken na een nachtje winterse neerslag. Een ploeg parkeerde hun signalisatiewafen met draaiende motor in de berm van de Maastrichtersteenweg. Een uitgelezen kans voor de veertiger om er met het voertuig aan de haal te gaan in plaats van de trein terug naar Antwerpen te nemen. De man reed meteen de snelweg op.

Via het ingebouwde trackingsysteem van de gestolen Fiat kon het voertuig gelokaliseerd worden op de E313 in Hasselt. Een politiepatrouille probeerde de wagen te onderscheppen en zette de achtervolging in volle ochtendspits in.

140 per uur

Ondanks de drukte op de weg, de ijzelplekken en de aangevroren sneeuwplekken, haalde de chauffeur snelheden tot 140 kilometer per uur. De man schoot op het laatste ogenblik in voor de aanschuivende pendelaars op de verkeerswisselaar van Lummen om vervolgens de E314 richting Nederland op te rijden. Daarbij raasde hij ook tegen hoge snelheid langs wegenwerken.

In Houthalen-Helchteren kregen de achtervolgende agenten versterking van verschillende andere politiepatrouilles. Door de ochtendspits moest de man noodgedwongen op de pechstrook rijden. De auto begon te slingeren door de aanwezige sneeuw- en ijzelplekken. Daarbij raakte hij verschillende keren de vangrail om vervolgens tegen de vangrail naar de middenberm gekatapulteerd te worden.

Crash

Uiteindelijk konden de agenten de Fiat inhalen, al was de Antwerpenaar niet van plan zich zomaar over te geven. Hij rukte aan zijn stuur, ramde de linkerflank van de politiewagen en kon opnieuw de vlucht nemen. De Volvo van de agenten werd zwaar beschadigd, een crash kon net vermeden worden. Ter hoogte van de afrit in Maasmechelen wierp de wegpolitie een blokkade op die de autodief kon ontwijken.

Omdat de bestuurder van de gestolen Fiat via Nederland naar Duitsland was gereden, moest de politieactie gestaakt worden omdat er geen toestemming werd verleend door de Duitse autoriteiten om de achtervolging verder te zetten. Uiteindelijk crashte de autodief alsnog met het gestolen voertuig in Nederland en werd hij overgeleverd en onder Europees aanhoudingsbevel geplaatst. De man verklaarde dat hij zich niets meer kan herinneren van de feiten omdat hij stomdronken was.

Twee jaar cel

Voor de diefstal van de auto krijgt de Antwerpenaar een gevangenisstraf van acht maanden en een boete van 800 euro. Voor een hele reeks verkeersinbreuken die hij tijdens zijn vlucht pleegde, krijgt hij daarbovenop nog een gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 4.800 euro. Ook is hij levenslang zijn rijbewijs kwijt.