Ann Ryngaert schilderde De dans der dwazen geïnspireerd op Ensor.© bar

Ann dingt met ‘De dans der dwazen’ mee in Nationale Expo rond Ensor: “Opbrengst van mijn werk gaat naar Welzijnsschakel”

Hemiksem -

Twee steltenlopers die lijken weggelopen uit Tomorrowland en jojo spelen met de dood. Ze vormen de hoofdfiguren van een schilderij van de Hemiksemse Ann Ryngaert (60) waarmee ze meedingt in de jaarlijkse wedstrijd van De Nationale Expo. Die staat dit jaar in het teken van James Ensor.

Bart Roggeman

Sinds ze de diagnose kreeg van MS kan Ann Ryngaert zich helemaal verliezen in het schilderen, waarvoor ze sinds 2011 in de Kunstacademie Niel les volgt. Voor haar is het een vorm van therapie. Toen ze vernam dat De Nationale Expo, een jaarlijkse wedstrijd voor amateurkunstenaars, dit jaar rond James Ensor draait – naar aanleiding van de 75ste verjaardag van zijn overlijden – zette ze zich vol overtuiging achter de schildersezel.

“Ensor heeft mij altijd al geïnspireerd”, vertelt de Hemiksemse kunstenares. “De kleuren en het licht waar hij mee speelt en de verhalen die in en achter zijn schilderijen schuilen, vind ik enorm fascinerend. Het proces om het verhaal achter het werk te bedenken, vind ik even boeiend als het schilderen op zich. Het duurt bij mij een tijd om tot dat verhaal te komen, maar dan vloeit het uit je penseel en geeft dat enorm veel voldoening.”

“Het proces om het verhaal achter het werk te bedenken, vind ik even boeiend als het schilderen op zich.”

Ann Ryngaert

Kunstenaar

Een beeld van steltenlopers op Tomorrowland gaven haar zo de inspiratie tot De dans der dwazen. “Rond die twee hoofdfiguren dwalen allerlei markante figuren die zich vergapen aan dat gekke schouwspel met doodshoofden. Het draait rond de dwaasheid van de mensheid, rond de gedachte dat iedereen maar één leven heeft, maar dat we ons verdrinken/verliezen in onrust en verbittering. We vergeten gelukkig te zijn en de schoonheid van het leven te zien. Wie goed kijkt, ziet er heel wat verborgen details in zoals een figuur die de kop in het zand steekt of ‘de gemene engel’.”

Met het spel van licht en kleuren ademen de figuren de flair van Ensor maar dragen ze toch hun eigen stempel. “Ik wilde geen kopie maken”, zegt Ann.

Verkoop per opbod

Naast de droom om ooit eens in een museum te hangen – de uitverkorenen mogen exposeren in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel – knoopt Ann er ook nog een nobel doel aan. “Uiteraard is in een museum hangen een droom van elke kunstenaar. Maar ik ben ook voorzitter van Welzijnsschakel Hemiksem. Ik ervaar hoe het steeds meer een uitdaging is om alle hulpbehoevenden te kunnen helpen. Wekelijks bedelen we in Hemiksem voedselpakketten voor driehonderd mensen en dat aantal neemt alleen maar toe, terwijl de aanvoer stokt. Het is een voortdurende zoektocht naar extra middelen. Daarom wil ik in oktober mijn werk per opbod verkopen en zo een extra steentje bijdragen.”

“Ik hoop daarom ook zo hoog mogelijk te eindigen, want hoe meer weerklank mijn werk krijgt, hoe meer het hopelijk kan opbrengen. Ik neem normaal niet graag afscheid van mijn werk en verkoop zelden, maar hiervoor maak ik graag een uitzondering”

Ann Ryngaert

Schilder

“Ik hoop daarom ook zo hoog mogelijk te eindigen, want hoe meer weerklank mijn werk krijgt, hoe meer het hopelijk kan opbrengen. Ik neem normaal niet graag afscheid van mijn werk en verkoop zelden, maar hiervoor maak ik graag een uitzondering.”

Het wordt een heuse ‘race’ want de belangstelling voor De Nationale Expo is enorm. Meer dan 2.400 werken werden ingediend. Dertig werken door het publiek en dertig door een professionele jury (en nog eens tien van jongeren) worden uitverkoren te exposeren in Brussel.

 De dans der dwazen prijkt momenteel op een mooie vierde plaats. Wie Ann Ryngaert een extra duwtje in de rug wil geven, kan tot 19 mei stemmen via www.nationaleexpo.be, project 41631.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners