Politie treedt op tegen studentenprotest in Amsterdam

De Amsterdamse politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag het protestkamp ontruimd van pro-Palestijnse demonstranten aan de Universiteit van Amsterdam. Het bestuur vroeg hen maandagavond al om te vertrekken, maar daar gaven de betogers geen gehoor aan. Zo’n 125 mensen werden gearresteerd.

lvg, Belga

Net als aan de UGent en andere universiteiten wereldwijd, kwamen maandagmiddag heel wat pro-Palestijnse betogers samen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). De demonstranten sloegen op de campus aan het Roeterseiland tenten op en blokkeerden de wegen met barricades. Met hun actie eisten ze onder meer dat de universiteit alle banden met Israël verbreekt.

De UvA vroeg de betogers maandagavond al om te vertrekken, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. Naarmate de avond vorderde, werd de sfeer grimmiger. Het kwam tot opstootjes en vechtpartijen met tegenbetogers.

Rond half 3 ’s nachts kwam de mobiele eenheid van de politie ter plaatse om de boel te ontruimen. Die politieactie was een beslissing van de zogenoemde driehoek van Amsterdam - de politie, het Openbaar Ministerie en het stadsbestuur - omdat er volgens hen sprake was van erfvredebreuk.

Die ontruiming verliep erg onrustig. Op beelden op sociale media is te zien hoe de politie hardhandig te werk gaat en hoe demonstranten vuurpijlen afvuren richting agenten. Rond 4 uur ’s nachts was de ontruiming afgerond en keerde de rust terug. Bij de actie werden ongeveer 125 protestanten aangehouden en weggevoerd in bussen.

Zo’n 125 gearresteerden werden weggevoerd in bussen, de meesten zijn ondertussen weer vrij© ANP, Belga

Banden met Israël

De UvA heeft ondertussen bekendgemaakt welke samenwerkingen ze heeft met Israëlische instellingen. Transparantie daarover was een van de eisen van de demonstranten en de Centrale Studentraad (CSR).

“De UvA wil onder geen enkel beding bijdragen aan oorlogsvoering en ook willen we niet meewerken aan uitwisseling op het gebied van militair gericht onderwijs. Voor zover wij kunnen beoordelen, voldoen onze huidige samenwerkingen daaraan”, staat in een bericht op de site van UvA.

Op de site staan alle samenwerkingen opgesomd. De UvA werkt samen met drie universiteiten in Israël om studenten uit te wisselen: de University of Tel Aviv, Hebrew University of Jerusalem en de Ben Gurion University. Geen van deze uitwisselingen zijn op dit moment actief, door een negatief reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Daarnaast nemen onderzoekers van de UvA deel aan acht Europese onderzoeksprojecten waarin ook Israëlische onderzoekers of bedrijven participeren. Een van de acht, het Inherit-project, is gericht op detectie van explosieven om aanslagen te voorkomen. Dit project draagt volgens de UvA niet bij aan de militaire acties van Israël, maar is erop gericht om aanslagen te voorkomen.

Tot slot benadrukt de universiteit dat betogen op het UvA-terrein niet verboden is, maar dat er wel regels voor zijn. “Geen gezichtsbedekking, geen blokkades, geen overnachtingen, geen sfeer van intimidatie. En onderwijs en onderzoek moeten gewoon door kunnen gaan.”