© BELGA

Antwerp likt zijn wonden na de 0 op 6 tegen Union: “Ons plan in de bekerfinale zal anders zijn”

Hoe zal Antwerp zich, na de dubbele dreun tegen Union, op 9 mei presenteren? ‘t Is een vraag die alleen de landskampioen/bekerhouder kan beantwoorden. De Great Old zakt over anderhalve week met twijfels naar de Heizel af, maar gelooft rotsvast in de vorm van de dag. “Al mogen we dan níét op achterstand komen.”

Diederik Geypen

LEES OOK. “Tijdens de bekerfinale op Hemelvaartsdag stijgt Jezus ten hemel. Daar hopen ze bij Antwerp meer dan ooit op”

Toen we ons afvroegen of de geblesseerde Jelle Bataille de bekerfinale haalt, kwam Union-trainer Alexander Blessin tussen. “De eerstvolgende wedstrijd is de belangrijkste. En da’s (voor Antwerp, red.) Club Brugge.” (grijnst) “You’re right”, antwoordde Mark van Bommel laconiek. Niet dus. Terwijl Union weer helemaal in de titelrace zit, ligt de Antwerpse focus meer dan ooit bij de bekerfinale. Al zal de dubbele ontmoeting met de Brusselaars, voorafgaand aan de belangrijkste afspraak van het seizoen, voor vertwijfeling hebben gezorgd.

0-3 thuis verloren. Nu nog eens 4-1 om de oren. Van Bommel kon niet anders dan zijn collega Blessin feliciteren. “Congratulations. Zes punten in vier dagen…” Nochtans was de avond goed begonnen voor Antwerp. Met veel inzet en duelkracht, én een voorsprong. Janssen met zijn eerste na tien wedstrijden van droogte. Daarmee was de moeilijkste opdracht in het Dudenpark volbracht.

Mes in de wonde

Union wankelde even, maar haalde dan twee keer in evenveel minuten de trekker over. Zo toch weer een achterstand halfweg voor Antwerp. Bij de vroege 3-1 na rust was de match gespeeld. De bezoekers konden, ondanks de vierdubbele wissel, geen vuist meer maken. Puertas duwde in het slot het mes nog wat dieper in de wonde.

© BELGA

“Dit is een verhaal dat ons in deze play-offs blijft achtervolgen”, gaf doelpuntenmaker Janssen zijn kijk op de zaak. “Details beslisten de match. We gaven het zelf weg. Het zijn domme fouten die persoonlijk moeten opgelost worden.”

“We liepen in het mes van Union”, pikte Van Bommel in. “Als je de bal centraal inspeelt en je verliest hem daar, dan staan ze binnen een seconde of vijf voor de goal. Dat doen ze altijd, én goed. Wij trapten erin. Zonder veel uitgespeelde kansen tegen te creëren, staat er wel 4-1 op de borden.”

Bekerfinale volgende week

Dat brengt ons bij de bekerfinale van volgende week. Door de 3 op 18 zakte Antwerp opnieuw naar de zesde plaats in de stand. Europees voetbal halen via de cup wordt des te belangrijker. Of dat een must is voor Antwerp? “Als je de Champions League ingaat, wil je het jaar erna opnieuw Europa in”, benadrukte Van Bommel nog eens het bijkomende doel voor dit seizoensslot.

Maar hoe zal Antwerp, na deze twee verliespartijen tegen Union, naar de clash op de Heizel toeleven? “Onze aanpak zal snel moeten veranderen. Daar hebben we een plan voor dat we op 9 mei goed gaan kunnen gebruiken”, beloofde Van Bommel. “Een bekerfinale blijft een wedstrijd waarin iedereen van iedereen kan winnen.”

Zo kijkt ook Janssen ernaar. “Al mogen we over anderhalve week niet op achterstand komen”, beseft de man die ook dan de aanval moet dragen. “Vandaag is een les die we meenemen. In het volwassener uitspelen van een wedstrijd kan de ploeg nog veel stappen zetten.” Of dat tijdig lukt, zien we op Hemelvaartsdag.

LEES OOK. REACTIES. Janssen scoort, maar... “De domme fouten moeten persoonlijk worden opgelost”

© BELGA

MEER OVER Royal Antwerp FC