Foto's van Damian Sobol, een van de omgekomen medewerkers
AFP or licensors

World Central Kitchen hervat hulpverlening in Gaza na dood medewerkers bij Israëlische luchtaanval

De hulporganisatie World Central Kitchen (WCK) gaat haar activiteiten in Gaza hervatten, zo meldt de organisatie zelf. Een maand geleden verloor WCK 7 medewerkers door een Israëlische luchtaanval op een hulpkonvooi.

Aanleiding voor het besluit is de humanitaire situatie in Gaza, die volgens WCK nijpend blijft. "Tot nu toe hebben we ruim 43 miljoen maaltijden verdeeld en we willen er graag nog miljoenen bezorgen", aldus de vanuit Cyprus opererende organisatie.

WCK zegt dat het 276 vrachtwagens, goed voor bijna 8 miljoen maaltijden, klaar heeft staan om Gaza binnen te rijden via de zuidelijke grensovergang bij Rafah. Ook zouden er vrachtwagens met voedselhulp vanuit Jordanië naar Gaza gestuurd kunnen worden.

"We moesten een beslissing nemen: ermee stoppen tijdens een van de ergste voedselcrisissen ooit of mensen blijven voeden in de wetenschap dat hulpverleners en burgers geïntimideerd en gedood worden", zegt WCK-CEO Erin Gore.

"Dat waren moeilijke gesprekken en we hebben alle perspectieven bekeken terwijl we nadachten. Uiteindelijk hebben we besloten dat we onze missie moeten voortzetten om voedsel te brengen naar mensen in moeilijke omstandigheden."

Dodelijke aanval veroorzaakte veel verontwaardiging

Op 1 april kwamen 7 medewerkers van WCK om het leven bij een Israëlische luchtaanval op een hulpkonvooi. De aanval leidde internationaal tot grote verontwaardiging. Het Israëlische leger en premier Benjamin Netanyahu erkenden achteraf dat er een "grote fout" was gemaakt. 

Het Israëlische leger heeft zelf een intern onderzoek gevoerd naar het incident, waarna 2 officieren werden ontslagen. WCK blijft vragen om een onafhankelijk onderzoek naar wat er precies is gebeurd. 

AFP or licensors

Meest gelezen