Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) is naar de Wase hoofdstad gekomen om de metamorfose met zijn eigen ogen te zien.© ies

Dorre grond onder spoorwegbrug maakt plaats voor groen ecosysteem

Sint-Niklaas -

Tijdens het ‘lente-event Buitengewoon’ werd zondagnamiddag in Sint-Niklaas het ‘Project 33’ officieel geopend. Dankzij dit project werd een zone van 800 meter dorre grond onder de spoorwegbrug aan de Spoorweglaan en Guido Gezellelaan één lange groene oase.

Ivan Elegeert

Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) was naar de Wase hoofdstad gekomen om de metamorfose met zijn eigen ogen te zien. De voorbije maanden werd de zone onder de 800 meter lange spoorwegbrug die dwars door de stad loopt, heringericht en opgefleurd. Er kwamen niet alleen muurschilderijen op brugpijlers maar ook én vooral de ondergrond werd aangepakt. Zo werden waterpartijen aangelegd en kwamen er groenaanplantingen.

Jong en oud

“Heel wat inwoners, jong en oud, werkten mee aan dit bijzondere project”, zegt schepen voor Omgeving Carl Hanssens (N-VA), die het project twee jaar geleden lanceerde. “Ze maakten bijvoorbeeld bakstenen en 3D-figuren of hielpen bij het aanplanten van de groenzones. Hoewel er onder de brug weinig rechtstreeks zonlicht is en amper neerslag valt, werd hier toch een mini-ecosysteem ontwikkeld waardoor er een prachtige groene zone ontstaat.” Infoborden en een wandelpad door de zone laten de bezoeker al dat moois ontdekken.

De naam van het project verwijst naar de 33 brugpijlers die de 50 jaar oude brug ondersteunen. Het geheel werd in goede banen geleid door curator Kris Drieghe en kwam tot stand met de medewerking van Infrabel en het Vlaams Gewest, die eigenaar zijn van de gronden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER