© BVDL

© BVDL

© rr

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

78 banen op de helling bij Philips in Turnhout

Bij lampenfabrikant Philips Lighting in Turnhout is donderdag het collectief ontslag aangekondigd van 29 bedienden en kaderleden, en 49 arbeiders. Dat melden de vakbonden na afloop van de ondernemingsraad. Tegen 2020 zou er ook een afbouw van het personeel komen met 30 procent.

il

Tijdens de bijzondere ondernemingsraad donderdagochtend heeft de directie een meerjarenplan tot 2020 uit de doeken gedaan.

De fabriek in Turnhout, die conventionele verlichting produceert voor onder meer stadions en winkels, lijdt onder de terugvallende vraag, door de sterke opkomst van de zuinigere ledverlichting, die Philips in Azië maakt. De fabriek verzorgt vooral nog de vervangingsmarkt.

Voor 2018 werd een collectief ontslag aangekondigd van 78 personeelsleden, ruim 10 procent van het personeel. Volgens de bonden verwacht de directie een volumedaling van zo’n 30 procent tegen 2020. Het personeelsbestand zou dan ook in dezelfde grootteorde worden afgebouwd.

De bonden kregen naar eigen zeggen de garantie dat er minstens tot 2020 geen productielijnen verhuizen en dat er ook geen sprake van een sluiting is.

Werkdruk

“We hebben nu een beetje duidelijkheid voor de komende drie jaar, maar na 2020 zitten we opnieuw met de vraag wat er dan gaat gebeuren. Dat jaar wordt een kantelpunt, gezien ook de fabriek in China in het vizier ligt. Dat is belangrijk om volgen”, zegt Peggy Schuermans, secretaris voor LBC-NVK. “We moeten wel kijken naar de werkbaarheid. Het is niet omdat de productie daalt, dat het werk één op één ook vermindert. De werkdruk is een belangrijk punt.”

De zwaarste klappen vallen volgens de vakbond in de ‘indoor’, bijvoorbeeld winkelinrichtingen. “Led komt daar heel snel op, en ook de e-commerce die opkomt.” Een lichtpunt is er voor de afdeling Horti, dat lampen produceert voor de tuinbouw, waar er nog een weekendploeg zou bijkomen.

Bij BBTK hoopt men op duidelijkheid voor het personeel. “Men doet het licht nog niet uit, maar men dimt het wel verder en stilaan is het wel erg zwak”, aldus Serge Seret van BBTK. “Er moet volop worden ingezet op hertewerkstelling. Het belangrijkste is dat de mensen die hier werken een toekomst kunnen uitbouwen. Voor iedereen moet er een soort garantie zijn over wat er staat te gebeuren, of ze nu gevat worden door de huidige aankondiging of binnen twee tot drie jaar.”

Toekomst onzeker

Voor de toekomst is het dan ook koffiedik kijken volgens Seret. “Dat hangt af van de productie in de conventionele verlichting. Als de volumes sterk zouden dalen, dan zal de directie niet nalaten ook in het personeelsbestand spectaculair in te grijpen.”

Erwin Oris, afgevaardigde voor ABVV Metaal, meent dat het bedrijf nog met een ‘waterhoofd’ kampt. “We moeten de lonen van het management in Amsterdam en Eindhoven nog altijd mee bekostigen. Dat maakt onze lampen nog mee duur. Er is wel een besparingsronde, waardoor men voor een prul op reis gaat. Managers mogen meer verdienen, maar het verschil is wat te groot”, stelt hij.

De afbouw van Philips in Turnhout zal volgens Oris blijven duren. “Dat gaat door tot de fabriek niet meer rendabel is, denk ik. Ik hoor verhalen dat die tot 2022 nog rendabel zou zijn, maar tegen dan kan er nog heel wat wijzigen.”

Eerder al herstructureringen

De afgelopen jaren waren er al verschillende grote ontslagrondes. In 2007 was er nog sprake van 2.400 werknemers. Een vorige grote herstructurering in Turnhout dateert van 2015, toen bijna 160 jobs werden geschrapt.

In april vorig jaar ging de fabriek van Philips Lighting in Kontich dicht. In het voormalige Massive werden verlichtingsarmaturen geproduceerd. Er verdwenen toen 121 jobs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER