Direct naar artikelinhoud

Iran steekt beschuldigende vinger uit naar Nederland voor aanslag

Nederland, Denemarken, de VS en het Verenigd Koninkrijk hebben dit weekeinde geïrriteerd gereageerd op beschuldigingen van Iran dat zij betrokken zouden zijn bij de bloederige aanslag van zaterdag in Ahvaz. 

Iran steekt beschuldigende vinger uit naar Nederland voor aanslag
Beeld AFP

Tijdens een militaire parade in de stad Ahvaz openden vier schutters het vuur, waardoor 25 mensen om het leven kwamen en 60 mensen gewond raakten, onder wie ook vrouwen en kinderen.

Zondag riep Iran diplomaten van Nederland, Denemarken en het VK op het matje omdat zij er van verdacht worden onderdak te verlenen aan Iraanse oppositiepartijen. ‘Het is niet acceptabel dat deze groepen  door de Europese Unie niet gekwalificeerd worden als terroristische organisaties, omdat ze geen terroristische aanslag hebben uitgevoerd in Europa’, aldus het Iraanse staatspersbureau INRA. 

De aanslag werd zaterdag opgeëist door de Iraanse verzetsgroep The Arab Struggle Movement for the Liberation of Al-Ahwaz (ASMLA), die in Delft staat ingeschreven. De groep ontkende zondag dat zij iets met de aanslag te maken heeft; het zou mogelijk gaan om een splintergroepering die zich al in 2015 van de groep heeft afgescheiden. De voorzitter van ASMLA, Ahmad Mola Nissi, werd in november 2017 in Den Haag geliquideerd. Volgens ASMLA zat Teheran achter de moord op hun leider.

Condoleances

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zondag bevestigd dat er een gesprek heeft plaatsgevonden tussen Nederlandse diplomaten en Iraanse autoriteiten. Tijdens dat onderhoud is de Iraanse lezing aangehoord en zijn condoleances overgebracht voor de aanslag, aldus het ministerie.

Regeringspartij VVD heeft er grote moeite mee dat Iran meteen in het openbaar met de vingers is gaan wijzen. ‘Dat is geen positieve bijdrage. Eerst is een grondig onderzoek nodig’, zegt VVD-Kamerlid Sven Koopmans.

Burgers en soldaten zoeken dekking tijdens de schietpartij.Beeld AFP

Ook terreurgroep Islamitische Staat eiste zaterdag via de eigen spreekbuis Amaq de verantwoordelijkheid op voor het bloedbad in Ahvaz op, maar dat werd door de Iraanse autoriteiten tegengesproken. Volgens Iran zitten separatisten van de Arabische minderheid in het olierijke zuidwesten achter de aanslag. Zij zouden zijn getraind door Golfstaten en banden hebben met Amerika en Israël.

Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, beschuldigde zaterdag ‘staten aan de Perzische golf’ er openlijk van achter de aanslag te zitten. Hij noemde geen namen maar het zou gaan om Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten of Bahrein. ‘Deze misdaad volgt op de plannen van de staten in de regio die marionetten zijn van de Verenigde Staten, en hun doel is om ons geliefde land onveilig te maken.’

President Hassan Rohani wees zondag nog explicieter naar de VS. ‘Al deze landen in de regio vol huurlingen worden gesteund door Amerika. Het zijn de Amerikanen die ze de nodige middelen verstrekken om deze misdaden te plegen’, aldus de president.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley verwierp zondag de Iraanse beschuldigingen. ‘Hij moet naar zijn eigen basis kijken om erachter te komen waar dat vandaan komt. Hij kan ons alles verwijten wat hij wil. Wat hij moet doen is in de spiegel kijken.’

Atoomprogramma

De spanningen rond Iran zijn het afgelopen jaar toegenomen, nadat Trump het internationale akkoord over de beteugeling van het Iraanse atoomprogramma had opgezegd. De VS hebben zich daarmee vierkant geschaard achter het kamp van Saoedi-Arabië, dat al jaren met Iran strijdt om invloed in het Midden-Oosten. Ook liggen de banden tussen Iran en Rusland internationaal gevoelig; Iraanse elitetroepen vochten de afgelopen jaren net als het Russische leger in Syrië aan de kant van president Bashar al-Assad.

De vorige aanslag in Iran was in juni 2017, toen schutters van IS achttien voorbijgangers doodschoten bij het parlement in Teheran. Ook vielen ze toen het heiligdom voor ayatollah Khomeini aan, die in 1979 de islamitische republiek vestigde in Iran.