De expo zet zij die het cultuurhuis mee een smoel geven in het voetlicht.© Sarah Van den Elsken

Expo ‘Badgasten’ toont zij die Het Oude Badhuis een smoel geven in hun eigen habitat: “Hier komen verschillende werelden samen”

Antwerpen -

In Het Oude Badhuis in Antwerpen-Noord, vond zaterdagavond de vernissage van de expo Badgasten plaats. Fotografe en buurtbewoonster Ans Brys portretteerde 22 mensen die het cultuurhuis mee maken tot wat het is. Soms als stamgast in de foyer, soms als medewerker.

Jan Bartosik

Ans Brys, die zelf ook in de wijk rondom Het Oude Badhuis woont, fotografeerde de 22 buurtbewoners in hun eigen habitat. “Ik kreeg vanuit de werking van Het Oude Badhuis de vraag iets te doen rond de mensen die een sterke link hebben met het cultuurhuis”, vertelt ze. “Het zijn mensen die hier dagelijks komen, ofwel in de foyer voor een drankje, ofwel als actief medewerker. De ene geeft, bijvoorbeeld, yogalessen, de andere dans. Het is een mooie mix geworden.”

De fotografe werd telkens thuis uitgenodigd, wat voor intieme en eerlijke beelden zorgt. “Hen hier in Het Oude Badhuis fotograferen, zou voor steriele foto’s gezorgd hebben”, vertelt Ans. “Dat wou ik absoluut niet, want die setting zou niets over de persoonlijkheid van de mensen zeggen. Door hen thuis te portretteren, geven we de bezoekers van de expo een inkijk in hun leven. Het mochten allerminst ‘pasfoto’s’ worden. Dat was een van mijn voorwaarden om mee te werken aan deze tentoonstelling.”

Fotografe Ans Brys plaatste 22 buurtbewoners voor haar lens.© Sarah Van den Elsken

Het Oude Badhuis is voor veel van de buurtbewoners een tweede thuis, vertelt Ans. “Maar bij elkaar komen ze niet over de vloer. Het was dus afwachten of iedereen wel zat te wachten op een fotografe die hen in hun eigen stekje kwam portretteren. Ik ben overal heel erg hartelijk ontvangen.”

De 22 portretten, die telkens ook voorzien zijn van een tekstje geschreven door het ‘onderwerp’, tonen mensen van allerlei allooi. “Er zitten twee voormalige dokwerkers tussen, maar ook mensen die, zoals ik al zei, yogales geven. Dat zijn twee verschillende werelden die samenkomen in het cultuurhuis”, vertelt Ans. “Ik vroeg hen telkens of ze iets met ons wilden delen. Dat mocht over Het Oude Badhuis gaan, maar dat moest helemaal niet. Bij iedereen kwam dat heel natuurlijk, ik heb nooit iemand moeten pushen.”

Familiegevoel

Ook Natascha Proost, die in het dagelijkse leven als thuishulp werkt, siert de muren van het cultuurhuis. Zij is een vaste stamgast in de foyer. “Hier heerst een echt familiegevoel”, vertelt ze. “Het is een hechte groep, die hier iedere dag iets komt drinken. Wat ik wel jammer vind, is dat het sluitingsuur vervroegd is. Vroeger kon je tot 23 uur blijven plakken, nu moeten we na het aperitief al ergens anders heen. Meestal gaan we dan iets drinken aan het Sint-Jansplein. Ach, ik amuseer me overal wel.”

Natascha komt iedere dag iets drinken in de foyer van Het Oude Badhuis.© Sarah Van den Elsken

Het verhaal van alle 22 geportretteerden optekenen, zou iets te veel plaats in jouw krant innemen. Gelukkig hebben we nog wel plek voor één extra blik achter de foto. We ploffen ons neer op het terras met Werner Soors, die er een uiterst interessante levenswandel heeft opzitten. “Ik ben hier in de wijk komen wonen, toen ik in 2003 met mijn twee dochters en 250 dollar op zak terug naar België kwam. Zeventien jaar hebben we in Nicaragua gewoond. Een goedkoop stulpje, hier in Antwerpen-Noord, was dus meer dan welkom.”

Werner komt niet als stamgast naar Het Oude Badhuis. “Ik ben, sinds ik drie jaar geleden met pensioen ging na een carrière als onderzoeker bij het Tropisch Instituut, betrokken geraakt bij Fundament 2060. In de jaren zeventig en tachtig ben ik begonnen met reggae- en rockconcerten in Hof ter Lo te organiseren. Die oude hobby heb ik nu opnieuw opgepikt. In de kelder van de kerk in de Van Kerckhovenstraat organiseren we met Fundament 2060 jazzconcerten. Iedere eerste vrijdag van de maand geven een podium aan jong, Belgisch talent. En dat is er in overvloed, zeker in Antwerpen.”

Werner Soors poseert voor zijn portret.© Sarah Van den Elsken

“Omdat we maar 49 mensen mogen toelaten in de zaal, is het moeilijk om de artiesten een degelijke verloning te geven”, gaat Werner verder. “We willen ethisch te werk gaan en iedereen correct betalen. Dankzij subsidies van Het Oude Badhuis kunnen we dat nu wel. Ook zorgen die centen ervoor dat iedereen, ook zij die het minder breed hebben, onze concerten kunnen bijwonen tegen de meer dan schappelijke prijs van 5 euro. Het is mooi dat zij ons steunen en dat we zo samen de buurt muziek kunnen bieden.”

De expo Badgasten loopt nog tot 30 september. Ze is van maandag tot en met vrijdag van 11 tot 17 uur gratis te bezoeken in Het Oude Badhuis, Stuivenbergplein 38, 2060 Antwerpen.