© Karel Hemerijckx

Tsjech uit Neeroeteren heeft geen verklaring over waarom halfbroer dood moest

Maaseik -

Een emotionele Martin Kotlan (22) deed dinsdag de moord op zijn halfbroer Michal Toman (30) over, tijdens een reconstructie in Neeroeteren. De dader bekent de feiten, maar het motief is een waas, wellicht doordat iedereen onder invloed was.

De wedersamenstelling van de moord afgelopen dinsdag werd er eentje van lange adem. In en rond het huis in de Zavelstraat in Neeroeteren was het druk. Iedereen die de bewuste nacht van 21 op 22 september 2023 in de woning aanwezig was, mocht zijn relaas van de feiten doen. Ze waren met veel. De twee Tsjechische halfbroers Martin Kotlan en Michal Toman, die dezelfde moeder hebben, maar een andere vader, woonden in het huis met twee andere huisgenoten. Zij zijn op hun beurt dan weer telgen van een bekende familie uit Maaseik. Uitgerekend Nabil Z., die toch al wat watertjes heeft doorzwommen, is wat je de kroongetuige kan noemen. Hij zag de nacht van de moord hoe Martin Kotlan met een mes in zijn hand, de slaapkamer van Michal Toman naar buiten wandelde.

“Hij heeft enorm veel spijt van wat er die fatale nacht is gebeurd”

Vanessa Penninger

Advocaat dader

De ochtend na de feiten werd diezelfde Michal Toman dood aangetroffen. De dertiger kwam om het leven door messteken. Dezelfde dag werd zijn halfbroer gearresteerd en later ook door de onderzoeksrechter aangehouden. De moord bekennen deed hij echter niet, maar intussen heeft hij zijn verklaring aangepast. “Hij ontkent vandaag niet dat hij zijn halfbroer gedood heeft. Daar bestaat intussen duidelijkheid over”, reageert Vanessa Penninger, de raadsvrouw van Martin Kotlan.

Dinsdag moest de twintiger de moord overdoen. Daarbij laaiden de emoties hoog op. “Hoe contradictorisch het ook mag klinken, maar mijn cliënt en het slachtoffer hadden een zeer goede band met elkaar. Het waren broers en vrienden. Ze zijn onder hun tweetjes van Tsjechië naar België gekomen en woonden samen. Hij heeft enorm veel spijt van wat er die fatale nacht is gebeurd”, aldus advocate Vanessa Penninger.

Onder invloed

De feiten zijn intussen gereconstrueerd, maar het motief blijft een groot vraagteken. Zo was ook de vriendin van Martin Kotlan, eveneens een Tsjechische, in het huis aanwezig. Er wordt onder meer onderzocht of de aanleiding bij haar ligt. Maar nadat om 16.30 uur iedere getuige zijn versie van de feiten had gegeven, bleef het mysterie overeind: waarom moest Michal Toman dood?

Mogelijk volgt het antwoord op die vraag nooit. Bij de huiszoeking in september vorig jaar troffen de politiemensen grote hoeveelheden drugs aan. Elke aanwezige bleek dan ook onder invloed toen de dader heeft toegeslagen. Naar verluidt werd er stevig gebruikt. Het vertroebelt de verklaringen van de protagonist en nevenfiguren, die bij deze moord betrokken waren.

De wedersamenstelling werd onder meer bijgewoond door de zus van het slachtoffer, die alles vanop afstand kon volgen. Zij was de enige aanwezige verwante. Het onderzoek zit nu al in zijn laatste rechte lijn richting assisen. Om een beter beeld te krijgen van dader en slachtoffer loopt er wel nog een moraliteitsonderzoek in Tsjechië. (ppn)

Dinsdag was er een reconstructie van wat er zich tijdens die fatale nacht heeft afgespeeld in de Zavelstraat in Neeroeteren.© Karel Hemerijckx

In de nacht van 21 op 22 september 2023 werd Michal Toman vermoord door zijn halfbroer in een woning in Neeroeteren.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer