© Shutterstock

Fraudeurs maken duizenden euro’s buit bij ook Lommelse bejaarde: trio uit Limburg en Mol opgepakt

Lier, Mol -

De politie arresteerde een tiener uit Kinrooi in een gerechtelijk onderzoek naar helpdeskfraude. De jongeman wordt ervan verdacht lid te zijn van een bende die bejaarden geld ontfutselde. De fraudeurs sloegen onder meer toe bij een 95-jarige Lommelaar.

Het Antwerpse onderzoek ging midden januari van start. “Een vrouw (83) uit Lier kreeg op 16 januari telefoon omdat er op haar bankrekening een verdachte transactie zou hebben plaatsgevonden. Er werd iemand gestuurd om haar zogezegd te helpen, maar in realiteit was het een list om met vertrouwelijke bankgegevens en de bankkaart aan de haal te gaan”, zegt woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerps parket. “Meteen na dat bezoek verdween er geld van de rekening.”

De recherche van de lokale politie Lier startte een onderzoek en het parket schaalde op naar een gerechtelijk onderzoek. Uit dat onderzoek bleek dat de bende vermoedelijk nog twee slachtoffers had gemaakt. “Een man (88) uit Lint werd op dezelfde dag op eenzelfde manier slachtoffer, net als een man (95) uit Lommel begin februari. In totaal werd 21.000 euro gestolen”, zegt Aerts.

De speurders konden in het onderzoek drie verdachten identificeren. Een van hen is een Limburger. “De onderzoeksrechter in Mechelen gaf vorige week maandag de opdracht tot drie huiszoekingen. Een 21-jarige verdachte uit Mol werd aangehouden, de jeugdrechter besliste een 17-jarige verdachte te plaatsen in een gesloten jeugdinstelling. Een 18-jarige uit Kinrooi werd vrijgelaten onder voorwaarden.”

7 jaar cel

Helpdeskfraude zit al lange tijd in de lift. Eind vorige maand verscheen in Hasselt een voornamelijk Nederlandse bende cybercriminelen voor de rechtbank omdat ze op dezelfde manier duizenden euro’s van bejaarde tot hoogbejaarde slachtoffers ontfutselde. Onder de ongeveer 25 slachtoffers was er zelfs een Hasseltse vrouw van 101 jaar. Maar de bende was zowat in heel Vlaanderen aan de slag. De voornamelijk jonge Nederlandse twintigers – vrouwen en mannen – vonden elkaar via Snapchat. Daar kregen ze van hun opdrachtgevers minutieuze gegevens van hun latere slachtoffers doorgespeeld. De politie kon tot twee keer toe een team van de bende vatten. Acht daders werden geïdentificeerd, maar een aantal anderen blijven voorlopig buiten schot. Het Openbaar Ministerie vorderde gevangenisstraffen van 3 tot 4 jaar voor de geïdentificeerde beklaagden. Voor de kopstukken is 7 jaar geëist, met geldboetes erbovenop. De uitspraak volgt op 24 mei.

Het Antwerpse parket waarschuwt nogmaals voor helpdeskfraude. “Geef nooit codes of belangrijke bankgegevens telefonisch door en onthoud dat bankmedewerkers deze ook nooit zullen vragen of aan huis zullen komen”, klinkt het. Wie toch slachtoffer is geworden, verwittigt best onmiddellijk de politie en blokkeert onmiddellijk de bankkaart(en) via Card Stop op het nummer 078 170 170. (jtp/ppn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer