Direct naar artikelinhoud
Buitenland

"Iedereen moet zich voorbereiden": Britse regering vreest dat chaotische brexit dichtbij komt

Jeremy HuntBeeld Michael Kappeler/dpa

Wat de voorbije weken links en rechts werd gefluisterd, wordt steeds vaker luidop uitgesproken: de Britse regering vindt dat de Europese Unie haar houding in de brexit-onderhandelingen moet aanpassen. Zo niet, behoort een brexit zonder akkoord tot mogelijkheden, dreigen May en co.

"Iedereen moet zich voorbereiden op de mogelijkheid van een chaotische brexit zonder akkoord", aldus de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt. Volgens Hunt, die Boris Johnson opvolgde na diens ontslag, is het risico op een brexit zonder akkoord recent toegenomen.

"Niemand wil dat dus ik hoop uit de grond van mijn hart dat we een manier vinden om het te vermijden ... We moeten een verandering zien in de aanpak van de Europese Commissie", besluit Hunt.

Druk stijgt

Het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Commissie onderhandelen nu al bijna anderhalf jaar over een verdrag dat de uittrede van het land uit de Europese Unie moet verzegelen. Op 30 maart 2019 stapt het VK immers onverbiddelijk uit de Unie. Maar de onderhandelingen verlopen nog steeds erg stroef.

De voorbije weken klonk dezelfde boodschap dan ook uit verschillende monden van de Britse regering: als de Europese Commissie zich niet soepeler opstelt, komt er een brexit zonder akkoord. De Britse regering probeert zo de druk op Brussel op te voeren. Ook het Europese continent zou immers te lijden hebben onder een brexit zonder akkoord. Bovendien wordt premier Theresa May aangevuurd door enkele hardliners binnen haar partij om voor een harde brexit te gaan.