Beschuldigd van ongewenste intimiteiten, toch Trumps favoriet om senator te worden

© REUTERS

Vandaag kiezen de inwoners van Alabama een opvolger voor senator Jeff Sessions, de minister van Justitie in Trumps regering. De Republikeinse kandidaat Roy Moore staat volgens de peilingen op kop in de traditioneel dieprode staat, ondanks de vele beschuldigingen van ongewenste intimiteiten tegen hem. Verschillende klachten dateren van veertig jaar geleden, toen Moore minderjarige meisjes zou hebben lastiggevallen. Toch krijgt Moore de volledige steun van president Donald Trump.

evdg

De Republikeinen bleven na de verkiezingen van 2016 met een kleine meerderheid van 52 zitjes op 100 over in de Senaat. Het is voor de huidige administratie dan ook cruciaal om de zetel van Sessions in Republikeinse handen te houden om wetsvoorstellen door het Congres te jagen. Daarnaast zou het verlies van Moore een dubbel verlies zijn voor Trump: bij de voorverkiezingen steunde hij Moores tegenstander Luther Strange. Trumps teleurstelling over het verlies van Strange was zo groot, dat hij zelfs verschillende tweets verwijderde waarin hij zijn steun voor zijn kandidaat uitsprak.

Steun van Trump

Uiteindelijk besliste Trump om ook Roy Moore te steunen. Dat deed hij al voor verschillende vrouwen in november met beschuldigingen van ongewenste intimiteiten tegen Moore naar buiten kwamen. Verschillende hooggeplaatste Republikeinen hebben hun steun aan Moore sindsdien opgezegd, maar dat neemt niet weg dat de conservatief nog veel steun krijgt vanuit de Republikeinse rangen en van de inwoners van Alabama.

Trump drukte eerst onrechtstreeks zijn steun uit, door te stellen dat een overwinning voor Moores tegenstander Doug Jones (”een marionet van Nancy Pelosi en Chuck Schumer”) slecht zou zijn “voor onze geweldige Republikeinse agenda rond lage belastingen, streng optreden tegen misdaad, inzetten op leger en grenzen, enzovoort”. Nochtans heeft Jones er als rechter in Alabama een indrukwekkend parcours opzitten, waarin hij onder meer leden van de Ku Klux Klan veroordeelde die achter een bomaanslag op een Afro-Amerikaanse kerk in 1963 zaten. Moore, daarentegen, werd twee keer ontslagen als rechter van het Hooggerechtshof in zijn staat. Uiteindelijk riep Trump de inwoners van Alabama ook expliciet op om voor Moore te kiezen met de boodschap: “Ga naar buiten en stem voor Roy Moore”.

Minderjarige meisjes lastigvallen

De beschuldigingen tegen Moore zijn nochtans niet de minste. Hij zou als dertiger minderjarige meisjes hebben uitgevraagd en kreeg zelfs een toegangsverbod voor een winkelcentrum in Alabama vanwege zijn problematisch gedrag. Eén vrouw beschuldigt hem van seksueel misbruik. Moore ontkent alle beschuldigingen, ondanks de vele bewijsstukken, zoals berichten in de jaarboeken van de jonge meisjes.

LEES OOK. Republikeinse senaatskandidaat verdacht van aanranding 14-jarig meisje

En zelfs zonder de beschuldigingen die onlangs aan het licht kwamen, is Moore geen onbesproken figuur. Zo is hij een grote voorstander van het recht op wapenbezit en zwaaide hij ooit tijdens een campagnebijeenkomst met een wapen, acht hij de Bijbel belangrijker dan de grondwet, is hij tegen abortus onder elke omstandigheid en vindt hij dat homoseksualiteit strafbaar moet zijn. Hij liet ook verstaan dat hij zichzelf kan terugvinden in het Amerika van voor de burgeroorlog, “zelfs al was er toen nog slavernij”.

Volgens Realclearpolitics.com, dat alle peilingen voor de verkiezingen groepeert, zou Moore dinsdag de verkiezing winnen. Opvallend is wel dat de twee laatste peilingen een totaal ander beeld geven: zo geeft de peiling van Emerson College (7 tot 9 december) Moore een voorsprong van 9 punten, terwijl volgens die van het conservatieve Fox News (7 tot 10 december) Jones een voorsprong heeft van 10 punten.

© Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen