Direct naar artikelinhoud
Gerecht

Proces Abdeslam uitgesteld naar 5 februari, ongeziene veiligheidsmaatregelen in Brussel

Proces Abdeslam uitgesteld naar 5 februari, ongeziene veiligheidsmaatregelen in Brussel
Beeld BELGA

De opening van het proces rond de schietpartij in Vorst met Salah Abdeslam als verdachte, gaat vanmorgen gepaard met ongeziene veiligheidsmaatregelen bij het Brusselse Justitiepaleis. Politie en militairen zijn in groten getale aanwezig en er zijn bijzondere middelen ingezet om de omgeving van het gebouw te beveiligen. Het proces is echter meteen uitgesteld tot 5 februari, op vraag van Sven Mary, de advocaat van Abdeslam.

Het proces draait rond de schietpartij die op 15 maart 2016 plaatsvond in de Driesstraat in Vorst. De kersverse advocaat van Abdeslam, meester Sven Mary, vroeg uitstel om het dossier te kunnen bestuderen. 

De voorzitter van de Franstalige Brusselse rechtbank van eerste aanleg, Luc Hennart, bevestigt dat het proces uitgesteld is naar 5 februari. "De rechtbank zal zitting houden op maandag 5 februari, dinsdag 6 februari, donderdag 8 februari en vrijdag 9 februari, in de voor- en namiddag", zegt Hennart. "Op de laatste zitting zal de rechtbank een datum vastleggen waarop het vonnis zal uitgesproken worden. De wet voorziet een termijn van één maand."

De rechtbank heeft ook termijnen vastgelegd binnen dewelke de partijen hun conclusies, hun geschreven argumenten, aan elkaar en aan de rechtbank moeten overmaken. De verdediging moet eerst concluderen, tegen 15 januari. Het federaal parket en de burgerlijke partijen moeten dan antwoorden tegen 22 januari, waarna de verdediging het laatste woord krijgt, tegen 29 januari.

Het feit dat het proces meteen wordt uitgesteld, betekent dat publiek en pers nog wat langer zullen moeten wachten op antwoorden van twee personen die betrokken waren bij de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs: Salah Abdeslam en Sofien Ayari. "Bij een eventuele nieuwe vraag tot uitstel zal de rechtbank over die vraag oordelen maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat dit proces oneindig wordt uitgesteld", aldus de rechtbankvoorzitter.

Sven Mary werd bij aankomst op het proces meteen omstuwd door een hele horde journalisten.Beeld REUTERS

Dossier bestuderen

Mary krijgt nu anderhalve maand de tijd om het dossier, dat uit twaalf kartons bestaat, in te studeren. Een vijftal van die kartons bestaat wel grotendeels uit foto's. De advocaat zal ook nog moeten antwoorden op de conclusies die de burgerlijke partijen hebben opgesteld. 

Mary vroeg aan de rechtbank niet alleen een uitstel om het dossier voor te bereiden maar ook de nodige faciliteiten om zijn cliënt in de aanloop van het proces te bezoeken, en om hem tijdens de duur van het proces, tijdens de middagpauze en na de zitting, te kunnen spreken. Het federaal parket beloofde dat daarvoor zou gezorgd worden.

"Salah Abdeslam heeft, net zoals elke andere verdachte recht op een advocaat en die heeft het recht om het dossier voor te bereiden", zei meester Maryse Alié, die vijf speurders die de huiszoeking uitvoerden vertegenwoordigt, na afloop van de zitting. "Wij hebben ons dus niet verzet tegen dit uitstel. Ik hoop dat Abdeslam op elke zitting zal aanwezig zijn en dat hij ook de nodige uitleg zal verschaffen en op alle vragen zal antwoorden."

Meester Sven Mary legde na de zitting geen verklaringen af. Ook de advocaten van de tweede verdachte Sofien Ayari, meesters Isa Gültaslar en Laura Séverin, legden geen verklaringen af.

Dossier bestuderen
Beeld AFP

Pantserwagens

De zitting van vandaag vond plaats onder zware veiligheidsmaatregelen die ook van kracht zullen zijn tijdens het proces zelf. "Dat is een beslissing geweest van de politie en de bevoegde overheden, niet van de rechtbank", zei voorzitter Hennart. Al van voor 6 uur stonden een tiental militairen op wacht voor het gebouw, op de trappen en op de parking. Die parking werd volledig leeggemaakt en afgesloten met betonblokken en Spaanse ruiters. Ook in de Wolstraat werd het onmogelijk gemaakt om te parkeren, rond alle voetpaden werden dranghekken geplaatst.

Rond de klok van 6 uur verschenen twee pantserwagens van de federale politie. Eén daarvan stelde zich op de parking van het Justitiepaleis op, de andere in de omgeving. Korte tijd later arriveerden ook twee konvooien, van de federale en lokale politie, met zwaarbewapende agenten, die allemaal uitgerust waren met kogelvrije vesten.

Toen de poorten van het Justitiepaleis rond 6.30 uur opengingen, moesten alle wachtenden voorbij een metaaldetector om het gebouw binnen te kunnen. Wie de zittingszaal van het proces wilde betreden, moest nog eens voorbij een metaaldetector, en moest alle elektronisch materiaal in bewaring geven.

Er stonden rond 9 uur wachtrijen van 45 minuten tot een uur om het Justitiepaleis binnen te geraken. Veel andere rechtszalen waren leeg omdat ook de advocaten gecontroleerd werden. Tientallen rechtszaken starten daardoor met vertraging, maar na het uitstel in de zaak-Abdeslam werd het gewone regime in het gebouw hervat. 

In totaal werden meer dan 200 agenten ingezet om het Justitiepaleis en omgeving te beveiligen.

Pantserwagens
Beeld BELGA
Pantserwagens
Beeld BELGA

Waren verdachten aanwezig?

De verdachten, Salah Abdeslam en Sofien Ayari, waren niet op de zitting aanwezig en werden dus ook niet overgebracht uit hun gevangenissen. "Het is geen geheim dat meneer Abdeslam voor de duur van het proces zal overgebracht worden naar een gevangenis in Noord-Frankrijk, vlakbij de Frans-Belgische grens", zegt Hennart. "Dat gebeurt op vraag van de Franse overheden en de Franse en Belgische parketten hebben afgesproken dat hij dagelijks vanuit die gevangenis naar de zitting zal overgebracht worden. Maar die overbrenging is ook geen bevoegdheid van de rechtbank."

Er is sprake van dat een aantal slachtoffers van de aanslagen in Parijs het proces zouden willen bijwonen. "Dat heb ik ook gehoord", aldus nog Hennart. "Iedereen die de zitting wil bijwonen, is vrij dat te doen maar de plaatsen in de zittingszaal zijn wel beperkt."

Waren verdachten aanwezig?
Beeld AFP